Denník N

Košice prišli o 18 miliónov eur. Župan Trnka dostal na projekt kreatívneho centra stopku od ministerstva kultúry

Areál na Strojárenskej ulici, ktorý sa mal premeniť na kreatívne centrum, a Rastislav Trnka. Foto - Peter Lázár, TASR
Areál na Strojárenskej ulici, ktorý sa mal premeniť na kreatívne centrum, a Rastislav Trnka. Foto – Peter Lázár, TASR

Projekt nie je zastavený, budeme hľadať alternatívy financovania, avizuje župa. Je to premárnená príležitosť, reaguje košická kultúrna scéna.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Zrekonštruované priestory a v nich coworking, ateliéry, špecializované priestory zamerané na nové technológie či galéria – toto všetko bolo súčasťou dlho avizovaného projektu kreatívneho centra v Košiciach. Za 18 miliónov z eurofondov malo vzniknúť v areáli bývalej tabakovej továrne na Strojárenskej ulici.

Z plánov nateraz nebude nič, župa na čele s Rastislavom Trnkom (nezávislý) o peniaze prišla. Ukončenie projektu na konci apríla odhlasovali už aj krajskí poslanci. Župa musela podľa hovorcu Michala Hudáka od zmluvy na eurofondy s ministerstvom kultúry odstúpiť, lebo to poslanci „vyhodnotili ako vysoko rizikové“.

V skutočnosti projekt košického centra zastavilo ministerstvo. Už vo februári ho po kontrole vyhodnotilo ako nerealizovateľný. Problémy videlo v časových lehotách, finančnom nastavení, ale aj v nedostatočnej komunikácii zo strany župy.

Župa, naopak, obviňuje z nečinnosti ministerstvo a v plánoch na kreatívne centrum chce pokračovať. „Projekt nie je zastavený. Budeme hľadať alternatívy financovania,“ hovorí Hudák.

Areál na Strojárenskej ulici. Foto – Vlado Eliáš
Vizualizácia kreatívneho centra v Košiciach. Foto – KSK

U Trnku vidia problém vo vláde

Výstavba Kreatívneho centra Košického kraja sa mala ukončiť do konca tohto roka. Košická župa naň získala peniaze z eurofondov na ministerstve kultúry v novembri 2020 podobne, ako napríklad Trenčín, Trnava či Nitra. Projekt košického centra bol jedným z najväčších.

No kým inde projekty postupne finišujú, hovorca župy Michal Hudák vymenúva dôvody, prečo sa to v Košiciach nepodarilo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie