Denník N

Čo ste urobili Rusom, že vás zabíjajú? Dokument, ktorý je pre mňa až príliš skutočný

Dokument Čo ste urobili Rusom? Foto - Michal Fulier
Dokument Čo ste urobili Rusom? Foto – Michal Fulier

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď pred pár dňami RTVS vysielala dokument Čo ste urobili Rusom?, po pár úvodných minútach som ho musela vypnúť.

Ľudia utekajúci pred bombardovaním, výbuchy natočené roztraseným mobilom, zábery na telá mŕtvych detí a do toho výkriky vo vašom rodnom jazyku. Pre mňa je to všetko až príliš blízke.

Po niekoľkých dňoch som sa k filmu predsa len vrátila a dopozerala ho. Celý čas som si pritom uvedomovala, že pre mnohých Ukrajincov a Ukrajinky môže byť podobne náročný ako pre mňa. Nedokážeme ho pozerať bez toho, aby nás znova rozbil na kusy.

Možno neskôr, keď sa vojna konečne skončí.

Myslím si, že v mnohých z nás môže oživovať aj traumy, ktoré zažili ešte naši starí rodičia a transgeneračne sa preniesli na nás. Niekedy aj bez toho, aby nám naši predkovia rozprávali o tom, čo sami prežili.

Mne napríklad robí veľký problém vyhodiť suchý krajec chleba, hoci mi moja babka nikdy neopisovala, že ako dieťa prežila hladomor na Ukrajine. Mám strach z uzavretých preplnených priestorov, aj keď o tom, že môjho dedka ako 16-ročného vyviezli dobytčákom do pracovného tábora v Nemecku, som sa dozvedela až po jeho smrti.

To, čo vidím v dokumente z vojnovej Ukrajiny,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Vojna na Ukrajine

Kultúra

Teraz najčítanejšie