Denník N

#MapaTýždňa: India – globálna veľmoc 21. storočia (?)

Lietadlová loď Vikrant, prvá postavená v indických lodeniciach. (Indian Navy via AP)
Lietadlová loď Vikrant, prvá postavená v indických lodeniciach. (Indian Navy via AP)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je veľvyslanec SR vo Veľkej Británii a bývalý štátny tajomník ministerstva obrany.
Text vznikol ako súčasť seriálu @Mapa týždňa,
ktorý autor uverejňuje na svojom facebookovom profile
Keď sa experti, ale aj „civili“ zaujímajúci sa o medzinárodné vzťahy bavia o globálnych mocnostiach budúcnosti, o štátoch, ktoré budú určovať podobu medzinárodných vzťahov, tak na viac ako 90 percent príde rad na USA a Čínu. A pravda, práve charakter tohto najdôležitejšieho bilaterálneho vzťahu na globálnej úrovni určí globálne mocenské pomery v 21. storočí.
Popri Amerike a Číne nám však postupne rastie ďalší štát, ktorý má potenciál výrazne zasiahnuť do budúcej podoby sveta – India. Napriek tomu sa však u nás tomu venuje pomerne málo pozornosti, hoci by sme nemali rezignovať na dlhodobé globálne strategické trendy a nárast indickej moci patrí k tým najdôležitejším.
India už aj v súčasnosti patrí k dôležitým regionálnym mocnostiam v Ázii, spoločne napríklad s Japonskom. Zohráva dôležitú úlohu v okolí Indického oceánu; čím ďalej, tým viac aj vo východnej Afrike a aktivizuje sa aj v strednej Ázii či na Blízkom východe.
Je súčasťou štvorstranného zoskupenia QUAD, ktoré združuje najväčšie indo-pacifické demokracie – Indiu, USA, Japonsko a Austráliu.
Hoci sa po ruskej agresii proti Ukrajine nepostavilo otvorene na stranu Kyjiva a západných štátov, ktoré Ukrajincov podporujú, v iných otázkach Indovia úzko spolupracujú s Európou, Amerikou, Japonskom a Austráliou. Motívom tejto spolupráce je aj rast čínskej asertivity, čo približuje Dillí a Canberru, ako aj Japonsko a Ameriku. Vzťahy USA – India sú v oboch hlavných mestách charakterizované ako „strategické“, ako vzťah „dvoch najväčších demokracií sveta“.
Počet obyvateľov Indie v týchto mesiacoch, týždňoch prekonáva Čínu, čím sa Dillí stáva demograficky najsilnejším štátom na planéte.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie