Denník N

Expert na drogovú politiku Popík: V menších mestách máme väčší problém s pervitínom ako s marihuanou

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Slovensko a Česko sú veľmocami sveta v pervitíne na počet obyvateľov, hovorí expert na drogovú politiku Jakub Popík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Slovensko je tiež unikát v tom, že pracujeme s pojmom jednorazová účinná dávka, ako keby to mal každý rovnaké. Jedna čiara kokaínu je pritom pre niekoho pomaly výlet do nemocnice, niekto tým začína rokovanie parlamentu, vraví expert na drogovú politiku Jakub Popík zo Slovenskej akadémie vied.

V rozhovore hovorí o tom:

  • čo si myslí o rozsudku v prípade Jozefa Šipoša, ktorého okresný súd odsúdil na 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku za marihuanové masti;
  • prečo sa mu zdá pozmeňujúci návrh exministerky Kolíkovej k retroaktivite trestov za marihuanu populistický;
  • aké drogy sú na Slovensku najužívanejšie;
  • prečo v Bratislave policajti marihuanové jointy riešia menej ako v iných krajoch.

Máte podcast Triezva drogová politika. V popise vášho podcastu píšete, že vojna proti drogám stále trvá, hoci je dávno jasné, že drogy vyhrali. Čo znamená, že vyhrali? 

Cieľom vojny proti drogám alebo teda dokumentov, ktoré rámcovali prohibičný systém na pôde OSN a z ktorých sa odvíjali trestné drogové politiky všetkých krajín západného a severného sveta, po 50-60 rokoch svoju misiu nesplnili. Neodstránili drogy zo spoločnosti. Vieme, že drogy tu sú, je ich viac druhov, sú silnejšie a v niektorých krajinách ako USA už majú svoje sociálne či kultúrne integrované miesto.

Legalizácia marihuany prebieha nielen v Amerike, ale aj v niektorých štátoch Európskej únie. V Thajsku, kde sa ešte kedysi trestalo za držbu drog aj marihuany smrťou, dnes už marihuanu kúpite legálne. Drogy teda vyhrali, nepodarilo sa naplniť cieľ a ani sa ho nepodarí naplniť. Spoločnosť bez drog neexistuje, je to utópia.

Ako vnímate rozsudok, ktorý tento týždeň padol na Okresnom súde v Trnave? Jozefa Šipoša odsúdil súd na 15 rokov väzenia a prepadnutie majetku v prospech štátu za to, že pestoval marihuanu, z ktorej vyrábal masti. Tento rozsudok ešte nie je právoplatný.

Vnímam to veľmi citlivo. Keďže sa v tejto téme pohybujem už dlhšie, musím povedať, že som trošku otupený voči tomu, aká je to absurdnosť. Musíme si pripomenúť – aká je spoločenská škodlivosť pestovania nejakej rastliny a vyrábania z nej mastičiek? Na toto sme sa vôbec nepýtali, no nezmenený systém od roku 2004, drogová politika, ktorá je takto nastavená od 60. až 70. rokov, má aj takéto obete.

Bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan mal takú slávnu vetu: „Drogy zničili veľa životov, ale zlé drogové politiky zničili oveľa viac.“ Toto je to, čo mi pri spomínanom prípade napadá. Pán Šipoš, jeho syn a jeho rodičia v dôchodkovom veku prídu o dom, lebo my sme neboli schopní upraviť náš zákon podľa najnovších vedeckých poznatkov a poznatkov z adiktológie, kriminológie a podobne. Stále sa riadime

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie