Denník N

Fico: Kiska zľahčuje situáciu o utečencoch, strach je oprávnený

Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto Tasr
Robert Fico a Robert Kaliňák. Foto Tasr

Premiér neodpovedal na otázku, kedy predstaví opatrenia v zdravotníctve.

Vláda vyšle vo februári na štyri týždne 25 policajtov do Macedónska. Na tlačovej besede to oznámili Robert Fico a Robert Kaliňák. Vyhovie tak požiadavke macedónskeho ministra vnútra.

„Je to dnes len počasie, ktoré nám pomáha. Podľa najnovších údajov, ktoré mám z dnešného dňa, prichádza do Európy tisíc až päťtisíc migrantov, čo je obrovské množstvo. Všetci očakávame, že s príchodom lepšieho počasia sa tento počet bude len a len zvyšovať. Ide o neakceptovateľné čísla. Je potrebné robiť radikálne opatrenia na hraniciach,“ hovoril Fico, podľa ktorého Slovensko predĺži aj pobyt svojich 20 policajtov v Slovinsku. Slovensko zároveň pošle sto policajtov do organizácie Frontex.

Video: Fico: Utečenci sú bezpečnostná hrozba, Kiska to zľahčuje 
Autor: Martina Pažitková

O zdravotníctve pomlčal

Fico má „obavy“ z toho, čo sa s utečencami ešte bude diať. „Ak vám nestačí Paríž, tak neviem, aký dôkaz potrebujete,“ hovoril Fico o tom, že s utečencami prichádzajú veľké bezpečnostné riziká a pre Slovensko teraz predstavujú najväčšiu bezpečnostnú hrozbu zo všetkých, pretože sme členom NATO a prispievame k boju proti Islamskému štátu.

Išlo o ďalšiu Ficovu tlačovú besedu o utečencoch, na ktorej šíril strach. Prezident Andrej Kiska v novoročnom prejave vyhlásil, že Slovensko nie je migračnou vlnou zasiahnuté tak, aby vytlačila naše domáce starosti, za ktoré Kiska považuje hlavne zdravotníctvo. Táto téma by tiež podľa neho mala byť vo voľbách kľúčová.

„Pán prezdent Kiska nenesie zodpovednosť za bezpečnosť Slovenskej republiky, znáša ju vláda a na jej čele stojí Robert Fico. A ja budem robiť takú politiku, ktorú považujem za dôležitú,“ povedal premiér na otázku Denníka N, ako vníma kritiku prezidenta. „Kým pán prezident to zľahčuje, koho budete prvého odvolávať, keby sa na Slovensku niečo stalo? Pána prezidenta? Asi nie, toho budete hladkať po hlave. Prvého budete odvolávať premiéra, potom ministra vnútra. V tom je ten rozdiel. Pán prezident nemá žiadne ústavné oprávnenia.“

Kedy premiér predstaví svoje opatrenia v zdravotníctve? „Odpovedal som na vašu otázku,“ povedal premiér.

Strach je vraj oprávnený

Fico nevidí dôvod Slovákov vzdelávať sa o utečencoch. Keď sa ho redaktor Bloombergu opýtal, ako vníma nenávistné reakcie na internete alebo v krčme, povedal, že nebude ľuďom klamať.

„Myšlienka multikultúrnej spoločnosti v Európe zlyhala. Niektoré incidenty sú hrozné, až nepochopiteľné. Verejnú mienku významne ovplyvnili teroristické útoky v Paríži. Nie náhodou sme spojili migračnú krízu s bezpečnostnými rizikami. Minimálne štyria z útočníkov v Paríži využili balkánsku cestu a spáchali ohavný zločin vo Francúzsku, to sú dôvody, pre ktoré je strach obyvateľov Slovenska aj celej EÚ opodstatnený,“ povedal Fico.

„Nemyslím si, že je správne hovoriť ľuďom, čo nie je pravda. Sú to najväčšie bezpečnostné riziká, ktoré hrozia Slovensku,“ dodal.

Fico tiež povedal, že „úplne sú utlmené hlasy, že krajiny V4 nie sú solidárne“. „Ponúkame to, čo reálne funguje. Ak Rakúsko nie je schopné poskytnúť ubytovanie a stravu všetkým svojim žiadateľom, boli sme pripravení ich dočasne umiestniť v Gabčíkove. Tento projekt sa ukázal ako mimoriadne úspešný. Aj projekt sýrskych kresťanov bol dotiahnutý do úspešného konca,“ dodal premiér.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie