Denník N

Ak sa politika mení na zábavu a publikum na fanúšikov

Igor Matovič ako opozičný politik pravidelne organizoval protesty pred luxusnou bytovkou Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič ako opozičný politik pravidelne organizoval protesty pred luxusnou bytovkou Bonaparte, kde býval Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výsledkom je rozvrat politiky a erózia demokracie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je publicista

Igor Matovič a Robert Fico sú názornou ukážkou, ako sa z politiky robí forma zábavy, ako už namiesto politika vidíme zabávača. Každý má svojich fanúšikov, svoje publikum, ktoré tlieska každej ich ohavnosti. A jediné, po čom takýto fanúšik túži, je, aby jeho idol vyhrával, aby mal nad tými druhými navrch. Aby tým druhým riadne naložil. Nič iné neočakáva. Spôsoby tiež nerieši.

Ideálne, ak je v tom útok, konflikt, obraz nepriateľa, do ktorého sa triafa ako šípkami do terča. Prípadne ak sa k tomu podarí zinscenovať aj obraz obete. Napríklad prenasledovanej vo vymyslenom politickom procese. Alebo ak sa publiku podhodí vopred pripravené a starostlivo zdokumentované provokovanie s predpokladaným výsledkom. Vtedy sa grobian môže zahrať na obeť. Oddané publikum (navozené do kultúrnych domov, ale aj to facebookové) obeť miluje. A nenávidí tých druhých.

Ak sa rozdiel medzi politikou a zábavou stráca, bežný človek politike prestáva dôverovať. Pretože od zábavy predsa nečakáme riešenia vážnych problémov.

Zo stretnutia so svojím idolom odchádza publikum ako z nejakého zábavného predstavenia. A k tomu ešte aj naladené proti starostlivo vykreslenému nepriateľovi.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Robert Fico

Komentáre

Teraz najčítanejšie