Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Fínske noviny obišli ruskú cenzúru, informácie o vojne ukryli do hry

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa dočítate:

  • ako fínsky denník využíva hru Counter-Strike na šírenie informácií o vojne na Ukrajine;
  • prvé slovenské médium zverejňuje články napísané četbotom;
  • ženy v médiách vyzvali redakcie, aby konečne riešili útoky na novinárky,
  • a ďalšie dôležité správy o médiách a internete.
Zdroj – Helsingin Sanomat

Fínske noviny obišli ruskú cenzúru, informácie o vojne ukryli do hry

Fínske noviny Helsingin Sanomat sa pokúsili neštandardným spôsobom obísť ruskú cenzúru. Informácie o vojne proti Ukrajine ukryli do hry Counter-Strike, ktorá je aj v Rusku veľmi populárna.

„Zatiaľ čo sú Helsingin Sanomat a ďalšie zahraničné nezávislé médiá v Rusku zablokované, hry zatiaľ nie,“ povedal šéfredaktor novín Antero Mukka. „Rusi majú tiež právo poznať nezávislé informácie založené na faktoch, aby mohli robiť životné rozhodnutia,“ dodal.

Viac informácií: Counter-Strike je „strieľačka“, v ktorej proti sebe súperia teroristi a protiteroristické jednotky. Hra ponúka niekoľko oficiálnych prostredí, v ktorých môžu hráči bojovať, no ľudia si môžu vytvárať aj vlastné mapy.

  • Fínsky denník dal vytvoriť mapu, ktorá pripomína ruské či ukrajinské mesto.
  • Na mape sa nachádza skrytá miestnosť, v ktorej sú informácie o vojne. Hráči sa napríklad dozvedia o masakre v Buči. Môžu si pozrieť miesta útokov na civilné obyvateľstvo a dočítajú sa tiež, že podľa odhadov vo vojne mohlo padnúť už 70-tisíc ruských vojakov.
  • „Nespočetné množstvo Rusov nevie o tom, čo sa deje na Ukrajine. V tejto miestnosti sú nútení vidieť pravdu na vlastné oči,“ napísala redakcia Helsingin Sanomat.
  • Mapu urobili skúsení tvorcovia, ktorí už predtým vytvorili v hre stovky iných máp. Noviny ich mená nezverejnili, pretože sa obávajú o ich bezpečnosť.
  • Counter-Strike hrávajú asi 4 milióny Rusov, zväčša mladých mužov, ktorým hrozí, že budú musieť ísť bojovať na Ukrajinu.
  • Noviny mapu predstavili 3. mája pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.
Zdroj – Helsingin Sanomat
Zdroj – Helsingin Sanomat

Prečo je to dôležité: Po vpáde na Ukrajinu prijala Moskva cenzúrne zákony. Ľudia sú trestaní za kritické názory, minulý týždeň napríklad odsúdili 65-ročnú seniorku. V krajine boli zablokované sociálne siete ako Facebook, Instagram či Twitter, ale aj stránky nezávislých a zahraničných médií, vrátane webu denníka Helsingin Sanomat. Rusi tak majú veľmi sťažený prístup k nezávislým a dôveryhodným správam o vojne a ruských zločinoch.

Denník Helsingin Sanomat sa v minulosti viackrát zviditeľnil zaujímavou kampaňou či iniciatívou. „Pán prezident, vitajte v krajine slobodnej tlače,“ hlásal napríklad bilbord v roku 2018, ktorý vítal Vladimira Putina na samite v Helsinkách.

Foto – Aleksi Tuomola/Lehtikuva via AP

Fínsko je v aktuálnom rebríčku slobody tlače na piatom mieste, Rusko je na 164. mieste zo 180 krajín.

Stojí za pozornosť: Nie je to prvýkrát, čo sú hry využité na obídenie štátnej cenzúry. V roku 2020 napríklad Reportéri bez hraníc* vytvorili necenzurovanú knižnicu v hre Minecraft.


Prvé slovenské médium zverejňuje články napísané četbotom

Ilustrácia – F. S. s Midjourney

Technologický web Techbox začal používať umelú inteligenciu (AI) na písanie textov. „AI nám bude pomáhať s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Umelá inteligencia

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie