Denník N

Hromadné obťažovanie žien v Kolíne niektorí pripisujú politike otvorených dverí

Útoky na ženy v Kolíne sa odohrali okolo hlavnej železničnej stanice vedľa slávnej katedrály. FOTO - AP
Útoky na ženy v Kolíne sa odohrali okolo hlavnej železničnej stanice vedľa slávnej katedrály. FOTO – AP

Aktualizované v stredu – 11:11. Polícia rozbehla rozsiahle pátranie po mužoch, ktorí masovo obchytkávali ženy počas silvestrovských osláv.

Silvestrovské oslavy v nemeckom Kolíne sa pre desiatky žien skončili traumaticky. Najmenej 90 z nich podalo trestné oznámenie, v ktorom opisovali, ako ich skupiny mužov arabského či afrického výzoru napadli v okolí kolínskej hlavnej stanice.

Ženy obkľúčili, obchytkávali ich na intímnych miestach, mnohé aj okradli a najmenej jedna žena vypovedala, že ju znásilnili.

Hoci sa to stalo ešte minulý týždeň, skutočný rozsah udalosti sa začínal rozkrývať až v pondelok, keď na políciu začali prichádzať ďalšie trestné oznámenia. Polícia tiež vyzvala ďalšie poškodené alebo svedkov, aby ju kontaktovali.

Podobné incidenty sa stali aj v Hamburgu a Stuttgarte.

Takmer okamžite, ako sa o prípade začalo hovoriť, v médiách sa objavili obvinenia, že polícia sa pokúšala zatajovať jeho závažnosť a rozsah, pretože za páchateľov obete označujú mužov, ktorí majú rovnaký pôvod ako utečenci a azylanti.

Kto obťažoval ženy

Hoci policajti zdôraznili, že údajní páchatelia pochádzajú hlavne z Alžírska, Maroka a Tuniska, a nie sú medzi nimi žiadni noví prišelci, už sa podľa Guardianu na sociálnych sieťach blízkych protiimigrantskému hnutiu Pegida ľudia vyjadrujú, že zodpovednosť padá aj na kancelárku Angelu Merkelovú. Podľa BBC vyhlásila, že je „pobúrená z nechutných útokov a sexuálnych napadnutí“.

V minulosti sa opakovane postavila za utečencov a vyhlásila, že Nemecko je schopné ich prijať.

Podľa nemeckých médií incidenty v Kolíne vyzerajú ako organizované a dobre naplánované.

Asi tisíc, údajne silno podnapitých mužov sa rozdelilo medzi dav ľudí, ktorí prišli na silvestrovské oslavy do Kolína vlakom. Sústredili sa hlavne na ženy, ktoré začali obťažovať. Jedna z obetí, Katja L., vyhlásila, že počas dvesto metrov, čo prešla, sa jej dotkli asi stokrát.

„Niektoré ženy ohmatávali tak silno, že mali silné pomliaždeniny na prsiach aj na zadkoch,“ citovali noviny Kölner Express policajného vyšetrovateľa.

Viacerí páchatelia boli polícii známi aj predtým, patrili do gangov, ktoré okrádali turistov pred kolínskym dómom. Nedá sa vylúčiť, že sú medzi nimi aj žiadatelia o azyl. V Nemecku sa však ozývajú hlasy, aby ľudia nerobili unáhlené závery.

Rozsiahle vyšetrovanie

Starostka Kolína Henriette Rekerová, ktorú v októbri počas predvolebnej kampane pobodal protiprisťahovalecký extrémista, zvolala mimoriadne stretnutie miestnych aj federálnych policajtov, kde udalosť označila za obludnú.

Aj ona však čelí kritike kvôli svojmu odporúčaniu, aby sa ženy pri pohybe v dave snažili udržiavať bezpečný odstup od ostatných ľudí. Mnohí Nemci jej vyjadrenia vnímajú, ako by primátorka dávala časť viny za incident aj obetiam. „Možno by sa aj banky mali držať v bezpečnej vzdialenosti od lupičov,“ uviedol ironicky jeden z užívateľov twitteri.

Policajti spustili rozsiahle vyšetrovanie, podrobne prezerajú záznamy z priemyselných kamier, aby našli páchateľov a aj ďalšie poškodené, ktoré sa neprihlásili.

Predseda policajných odborov Severného Porýnia-Vestfálska Arnold Plickert vyhlásil, že prípad sa musí vyriešiť, aj keby to malo mať nepríjemné politické dôsledky. Varoval tiež pred antiimigrantskými náladami, ktoré by udalosti v Kolíne a ďalších mestách mohli vyvolať.

BBC píše, že policajti chystajú posily a obávajú sa, ako zvládnu situáciu počas fašiangovej sezóny, keď sa konajú hromadné akcie v centrách miest.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sexuálne útoky v Kolíne

Svet

Teraz najčítanejšie