Denník N

Fyzioterapeut: Ak bolesť nedáva zmysel, zväčša je psychosomatická. Čoraz častejšie nám píska v ušiach

Foto - archív Petra Šiftu
Foto – archív Petra Šiftu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Do ordinácie prichádzajú s tým, že ich bolí chrbát. Desať hodín strávia v kancelárii, potom sa ponáhľajú na nejaký šport a zablokovaná chrbtica je tu.

„Chcú podávať maximálny výkon v práci aj v športe a idú cez hranice. Týchto ľudí v poslednom čase pribúda,“ hovorí v rozhovore fyzioterapeut z Liberca Petr Šifta.

V rozhovore ďalej vysvetľuje, prečo bolí chrbát aj ľudí, ktorí sa dosť hýbu; ako fyzioterapeut zistí, že za problémami s kĺbmi a svalmi môže psychika; a s akými problémami chodia do jeho ordinácie deti.

Aké hlavné zásady by mal dodržiavať človek, aby k fyzioterapeutovi vôbec nemusel chodiť?

Hýbať sa, ale správne. Ľudia dnes buď nešportujú vôbec, alebo, naopak, nezmyselne, príliš intenzívne. Preťažujú sa, ich pohyb je rýchly, zbesilý. Sú vyťažení v práci a potom si vyhradia hodinu na squash alebo tenis, pričom sa snažia mať pohyb čo najrýchlejšie za sebou, pretože nestíhajú.

Pred záťažou sa nerozcvičia a nenatiahnu, takže im šport skôr uškodí. V dôsledku svalovej nerovnováhy prichádza bolesť, zablokovanie chrbta.

Aké ďalšie aktivity nie sú veľmi vhodné pre človeka, ktorý pracuje celý deň v kancelárii?

Ľudia deväť-desať hodín sedia v kancelárii, svaly na celom tele sú za ten čas skrátené a nenatiahnuté. Z tohto pohľadu napríklad nie je úplne ideálne, aby si človek po práci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Radíme športovcom

Rodičovstvo

Rozhovory

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie