Denník N

Čo boli aktívne opatrenia ŠtB? Niečo ako ruská akcia Ladomirová s využitím Žilinku, hovoria historici

Historici Martin Slávik (vľavo) a Ľubomír Morbacher. Foto N - Vladimír Šimíček
Historici Martin Slávik (vľavo) a Ľubomír Morbacher. Foto N – Vladimír Šimíček

Historici Ľubomír Morbacher a Martin Slávik napísali publikáciu o takzvaných aktívnych opatreniach ŠtB. Dnešné Slovensko im pripomína „malé Rusko“.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Martin Slávik a Ľubomír Morbacher zastupujúci občianske združenie Living Memory sa venujú fungovaniu totalitných režimov. V rozhovore opisujú, ako počas studenej vojny vyzerali dezinformácie, ktoré produkovali tajné služby sovietskeho bloku, a kde vidia paralely so súčasnou propagandou.

Svoje poznatky zhrnuli aj v internetovej publikácii Ako otráviť demokraciu: aktívne opatrenia včera a dnes.

„Ruská koncepcia hybridnej vojny priamo nadväzuje na aktívne opatrenia, ktoré robila KGB a jej satelity. Internet a sociálne síce ponúkli producentom dezinformácií netušené možnosti, ich podstata však zostala rovnaká,“ hovoria.

Čo si možno predstaviť pod pojmom „aktívne opatrenia“? 

Martin Slávik: Zvyčajne išlo o viac či menej efektívne dezinformácie, ktoré sa snažili šíriť tajné služby buď medzi obyvateľmi doma, ale hlavne v zahraničí, predovšetkým v demokratických krajinách. Boli to akékoľvek opatrenia, ktorých cieľom bola podpora záujmov krajín východného bloku.

V Československu mala produkciu dezinformácií na starosti I. správa Zboru národnej bezpečnosti (ZNB), teda rozviedka, ktorá bola integrálnou súčasťou ŠtB. Do aktívnych opatrení patrilo aj niečo, čo sa nazývalo „ostré akcie“. To mohli byť aj akcie s použitím násilia, ktoré niekedy zahŕňali aj vraždy. Asi najznámejším bol prípad z mája

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie