Denník N

Pavel Holländer je právnik, na ktorého názor sa vždy čakalo

Pavel Holländer. Foto N - Tomáš Benedikovič
Pavel Holländer. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pavel Holländer nekomentuje udalosti v médiách na počkanie, no keď prehovorí, počúvajú ho všetci.

Keď sa český novinár Tomáš Němeček opýtal v roku 2007 deväťdesiatich významných českých právnikov, kto je podľa nich najvýznamnejšia právnická osobnosť v Čechách, nie mocensky, ale intelektuálne, až 27 z nich odpovedalo, že je to Pavel Holländer.

Profesor práva pôsobil na českom ústavnom súde dve volebné obdobia, skončil v roku 2013. Pôvodom Slovák, dnes český občan, odvtedy učí na Paneurópskej vysokej škole práva v Bratislave.

Dnešok nepovažuje za samozrejmý

Keď pri príležitosti Holländerovho odchodu z českého ústavného súdu písal Němeček jeho profil, uviedol ako jeho najhlbšiu formujúcu skúsenosť to, že matka Pavla Holländera bola v prvom transporte židovských dievčat do Osvienčimu v roku 1942. Potom, ako prežila pochod smrti, ju v Bergen-Belsene oslobodili spojenci.

„To, že nie sú vojny, že nemusíme mať strach zájsť si do Nemecka, to je pre mňa hodnotou, ktorá nie je samozrejmá. Vieme z Dostojevského, že tie besy tu stále sú. Neverím, že sa človek za 70 rokov tak zmenil. Takže dnešok pre mňa nie je samozrejmý, je to výsledok povojnovej snahy Európanov. A bol by nemysliteľný bez Spojených štátov,“ povedal Holländer.

 Pavel Holländer

  • narodil v roku 1953
  • právo skončil v roku 1976
  • pôsobil na Právnickej fakulte Univerzity Komenského na katedre teórie štátu a práva
  • do novembra 1989 bol členom komunistickej strany
  • v rokoch 1992 a 1993 študoval v rámci štipendia Humboldtovej nadácie na Právnickej fakulte Univerzity v Kiele
  • v máji 1995 ho menovali profesorom. V roku 1993 a v roku 2003 bol menovaný za sudcu Ústavného súdu Českej republiky. 

V roku 2014 prehovoril pre SME aj o slovenských traumách.

„Funkcia predsedu Najvyššieho súdu je dôležitá, no Harabin je jav, ktorý si viem predstaviť aj v iných krajinách. V Európe však ťažko nájsť porovnateľný prípad, akým je kauza Hedvigy Malinovej, v ktorom by štát podobným postupom po ôsmich rokoch nepresvedčivého vyšetrovania podával obžalobu. Môžem sa mýliť, prípad poznám len z verejne prístupných informácií, ale kauza Malinová sa mi zdá ďalším krokom v reťazi traumatizujúcej Slovensko. V nej sú únos Kováča mladšieho, vražda Róberta Remiáša, vražda Daniela Tupého, stíhanie Ernesta Valka a jeho vražda,“ povedal Holländer.

Pavel Holländer preberá Rad Bieleho dvojkríža I. triedy z rúk prezidenta. Foto: TASR - Martin Baumann
Pavel Holländer preberá Rad Bieleho dvojkríža I. triedy z rúk prezidenta. Foto: TASR – Martin Baumann

Vidí, na čo mu sily nestačili

Vyznamenanie od prezidenta dostal práve s Ernestom Valkom. Na jeho rozlúčke v roku 2010 Holländer povedal, že elity si neprajú silný a autonómny štát, pretože je to pre ne pohodlné.

„Právny štát obmedzuje moc a my sme sa stále nedostali k tomu, aby to elity akceptovali a aby to verejnosť vnímala ako jediné možné riešenie,“ vysvetlil v roku 2014.

„Ocenenie prezidenta Slovenskej republiky si vážim a vyznamenanie budem prijímať s úctou a rešpektom. Informácia o ňom ma prekvapila, ohliadajúc sa za uplynulými rokmi vidím skôr to, na čo moje slabé sily nestačili,“ komentoval ocenenie Holländer.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Slovensko

Teraz najčítanejšie