Denník N

Putina presviedčal, aby verbovali Afgancov. Prigožin už dlho rozčuľuje ruské velenie

Jevgenij Prigožin. Foto - TASR/AP
Jevgenij Prigožin. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Mary Ilyushinová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Obscénne videá, v ktorých šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin hrozí stiahnutím svojich síl z Bachmutu a viní šéfov ruskej armády zo smrti desaťtisícov svojich mužov, boli len poslednou salvou v mesiace trvajúcom spore medzi žoldnierskou skupinou a ruským vojenským velením o vplyv vo vojne a slávu na bojisku.

Prigožin vedie ruskú krvavú kampaň za dobytie východoukrajinského mesta pomocou svojich žoldnierov a nedávno prepustených odsúdencov, no zároveň dlhodobo verejne útočí na ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Viní ich z toho, že jeho jednotkám neposlali muníciu a posily.

Dokumenty amerických spravodajských služieb, ktoré na platforme Discord zverejnil letec Národnej gardy Jack Teixeira, naznačujú, že ruskí vojenskí lídri Prigožinovi neodpovedali a ten sa osobne obrátil na prezidenta Vladimira Putina, aby zasiahol.

Z Prigožinových nahnevaných prejavov vyplýva, že jeho prosby zostali nevypočuté. Hrozba stiahnutia sa z Bachmutu – mesta, o ktoré sa zvádza najdlhšia a najkrutejšia bitka vo vojne – je jeho posledným pokusom udržať si prominentnú rolu v rámci invázie.

Nie je jasné, či hrozba zaberie. Prigožin uviedol, že ak sa nič nezmení, jeho bojovníci sa stiahnu 10. mája.

Chceli ho zdiskreditovať

Prigožin vyslovil podobné obvinenia vo februári, keď sa v rozhovoroch s provojnovými blogermi na Telegrame sťažoval na nedostatok munície. Následne zverejnil fotografiu hromady mŕtvych žoldnierov a ruskému veleniu vyčítal nedostatočné zásobovanie.

Uniknuté dokumenty naznačujú, že ruské velenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie