Denník N

Explózia nad Kremľom

Útok dronom na Kremeľ. Reprofoto - Meduza
Útok dronom na Kremeľ. Reprofoto – Meduza

Najpravdepodobnejším scenárom je, že ruský štát zinscenoval incident ako falošné ospravedlnenie svojich vojnových zločinov na Ukrajine.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je americký historik

Vyzeralo to veľmi dramaticky. Na záberoch vidno dva drony a jeden malý výbuch nad vežou jednej z budov Kremľa. Bez poskytnutia akýchkoľvek dôkazov alebo udania akéhokoľvek dôvodu, prečo by niečo také mohlo byť pravdou, ruské úrady obvinili Ukrajinu a tvrdili, že išlo o pokus o atentát namierený proti Vladimirovi Putinovi.

Rusi klamali o každej významnej udalosti v tejto vojne a seba a svojho prezidenta vždy prezentovali ako jej obeť. Môžeme teda oprávnene pochybovať aj o tom, čo hovoria o najnovšom incidente.

Všetko smeruje k Rusku

Ukrajinské úrady popierajú, že by mali s dronmi nad Kremľom čokoľvek spoločné. Takouto operáciou by nemali čo získať, ale mohli by veľmi veľa stratiť. Ich spojenci im už dnes odopierajú niektoré zbrane s odôvodnením, že by ich mohli použiť na útok na Moskvu. Takýto výrazný ukrajinský útok by teda Kyjiv poškodil už tým, že by znížil pravdepodobnosť, že dostane zbrane, ktoré potrebuje na víťazstvo vo vojne a zastavenie zabíjania vo vlastnej krajine. Otázka ukrajinskej motivácie nás privádza späť k Rusom.

Ale aj keby Ukrajinci klamali a nesprávne odhadli svoje záujmy: mohli by vôbec poslať dron nad Kremeľ? Zdá sa to nepravdepodobné. Moskva je obkolesená protivzdušnou obranou a Kremeľ je pravdepodobne priestorom, ktorý je chránený najstarostlivejšie. To by teda naznačovalo, že ľudia, ktorí poslali drony nad Kremeľ, boli tí istí, čo mali na starosti protivzdušnú obranu. Takže aj otázky o ukrajinských schopnostiach nás vedú späť k Rusom.

Posuňme však logiku ešte ďalej. Predpokladajme, že Ukrajinci klamú, nechápu svoje vlastné záujmy a majú schopnosť vykonávať operácie aj v Moskve. Ale aj keby to všetko bola pravda, vynaložil by potom špeciálny ukrajinský tím takú námahu a odhalil svoju existenciu tým, že zaútočí na symbolický, ale operačne nezmyselný cieľ – na vlajkovú vežu na vrchole budovy?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie