Denník N

Obrad plný symbolov, spomínania aj pohľadu do budúcnosti. Kráľ Karol III. sa ujal britského trónu inak než jeho mama pred 70 rokmi

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď kráľovská rodina odchádzala z balkóna Buckinghamského paláca, zostal tam medzi poslednými. Po jeho boku stálo ešte niekoľko pážat. Kráľ Karol III. sa otočil k davu ľudí a s úsmevom im zakýval.

„Korunovácia je symbolický začiatok novej kráľovskej éry v Británii a osobné naplnenie pre muža, ktorý na trón čakal viac ako 70 rokov,“ napísal britský Guardian.

Karola III. a jeho manželku Kamilu korunovali za britských panovníkov počas obradu, ktorý nebol taký pompézny ani majestátny ako korunovácia Alžbety II. v roku 1953. Do Londýna vtedy pricestovalo viac ako 8-tisíc hostí zastupujúcich 129 krajín.

Karol III. chcel, aby obrad odrážal jeho snahu o modernejšiu monarchiu a aby bol korunovaný počas menej nákladného a kratšieho obradu. Jeho želanie sa mu napokon splnilo.

Panujúci monarcha

Britský panovník sa ujal vlády po 70-ročnom panovaní svojej mamy, ktorá sa vyznačovala službou. Na ňu chce nadviazať aj on, na čo odkázal hneď v úvode korunovačného obradu.

„Neprichádzam, aby mi slúžili, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Svet

Teraz najčítanejšie