Denník N

Za jeho prestupom je aj čínsky trh. Boli sme v Miláne a v Paríži, aby sme o Škriniarovi zistili viac

Foto – TASR; grafika N – P. K.
Foto – TASR; grafika N – P. K.

Prvá časť seriálu o Milanovi Škriniarovi.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Milan Škriniar je dokonalým prototypom moderného obrancu. Je vysoký, dobre hlavičkuje, zároveň má však skvelý pohyb a prácu s loptou, ktorú vie vyviezť z obrany a kvalitne rozohrať. Po tom, čo hral pod Lucianom Spallettim aj Antoniom Contem, je použiteľný vo štvor- aj v päťobrancovom systéme.

A s týmito atribútmi sa presadil aj v Taliansku, v krajine, ktorá vymyslela pevnú obranu, v ktorej kedysi hrali najlepší obrancovia ako Beppe Bergomi, Alessandro Nesta či Paolo Maldini.

„Milan Škriniar je tým typom futbalistu, ktorého skutočnú kvalitu si uvedomíte až v momente, keď ho vidíte hrať naživo. Spomínam si na zápas Sampdorie s Crotone v roku 2017 a bol jediným hráčom, na ktorého som sa vedel sústrediť. To isté teraz v Derby D’Italia. Je absolútnym monštrom aj v tých najmenších detailoch,“ napísal minulý rok Marco Messina, známy analytik Serie A.

V Sampdorii, kam prestúpil zo Žiliny, odohral len jednu plnú sezónu. Prišiel totiž rok 2017 a Luciano Spalletti dostal od vedenia Interu Miláno informáciu, že do klubu by mohol pribudnúť Milan Škriniar. Vysoký, šikovný, spoľahlivý stopér. Objav predošlej sezóny.

Spalletti zavolal svojmu dobrému priateľovi Marcovi Giampaolovi, ktorý v tom čase Škriniara v Sampdorii viedol. „Je úžasný, ale Luciano, prosím ťa, nekupuj ho. Ešte mi ho nechaj,“ žiadal neskorší tréner AC Miláno.

Bolo však už rozhodnuté. V júli 2017 Inter potvrdil, že Slováka získal. Osemnásť mesiacov po tom, čo rodák zo Žiaru nad Hronom opustil Žilinu, sa stal hráčom jedného z najslávnejších klubov na svete, ktorý zaňho zaplatil 25 miliónov eur, a urobil tak z neho najdrahšieho slovenského futbalistu v histórii. A mal sa postaviť na miesto, ktoré pred ním zastávali Bergomi, Lucio, Samuel či Marco Materazzi.

Škriniar bude od leta hráčom Paríža St. Germain, aj preto sme sa rozhodli vycestovať do Milána a Paríža, odkiaľ vám v nasledujúcich dňoch prinesieme sériu reportážnych textov.

V tomto texte sa dočítate:

  • V čom Milan Škriniar prekonal legendárneho Javiera Zanettiho hneď v prvej sezóne v Interi Miláno?
  • Prečo žiadal Spalletti za Škriniara prepitné 20 aj 40 miliónov eur od Barcelony a Realu Madrid?
  • Prečo Škriniar novinárom poslal vulgárny odkaz?
  • Prečo klub dal Škriniara na prestupovú listinu?
  • Ako si bude klub Škriniara pamätať?

Barcelona či Real? 100 miliónov

„Keď ide o Barcelonu, tak to vidím na 100 miliónov a byť nimi, ešte by som prihodil 20 miliónov navrch ako prepitné. V prípade Realu Madrid to vidím na prepitné 40 miliónov,“ vyhlásil v roku 2019 Luciano Spalletti o Škriniarovej hodnote.

Slovák odštartoval v Interi fantasticky. V prvej sezóne 2017/2018 odohral všetky ligové zápasy (38). Všimla si to aj štatistická služba Opta, ktorá vypočítala, že od sezóny 2004/05, keď sa Serie A vrátila k formátu s 20 klubmi, bol Škriniar prvým hráčom z poľa, ktorý odohral každú ligovú minútu – 3420. Preskočil tak legendárneho Javiera Zanettiho, ktorý v sezóne 2008/09 odohral 3375 minút.

Škriniar hral parádne. Porovnali sme ho s kapitánom PSG Marquinhosom, s ktorým bude od novej sezóny hrať v defenzívnej línii. Škriniar mal len o jeden dotyk s loptou na zápas menej, čo len dokazuje, že obaja boli kľúčoví pri výstavbe hry z obrany.

Zato Škriniar exceloval v defenzívnych štatistikách ako súboje, do ktorých sa za zápas dostal (8,7 v. 4,7) či súboje za účelom zisku lopty, tzv. tackles (2,3 v. 1,2). Zároveň to bol Škriniar, kto vyše 7-krát za zápas získal loptu späť pre svoj tím, kým Marquinhos len päť. Táto štatistika je väčšinou dôležitá pre trénerov a tímy, ktoré preferujú moderný futbal založený na neúprosnom pressingu a rady hrajú s líniami položenými vyššie k súperovej bráne.

V druhej sezóne pod Spallettim odohral 35 zápasov, za dva ročníky chýbal len trikrát. Aj preto Spalletti odmietal predstavu, že by klub opustil; vyhlásil, že nik nemá aktuálne toľko peňazí, aby Škriniara získal.

V druhej sezóne navyše Škriniar odohral skvelo aj zápasy v Lige majstrov, do ktorej sa klub dostal po siedmich rokoch. A to pritiahlo pozornosť Barcelony, Realu Madrid či Manchestru United z anglickej Premier League. V januári 2019 preto dal Škriniar na sociálne siete fotku slovenských novín s vulgárnym popisom, ktorý znel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Milan Škriniar

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie