Denník N

Popri nudnej dominancii Red Bullu sa v Miami riešilo aj to, či si zajazdí Brad Pitt

Verstappen (vpravo) a Pérez. Foto - TASR/AP
Verstappen (vpravo) a Pérez. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Max Verstappen vyhral tretie preteky v sezóne a nezabránil mu v tom ani fakt, že do Veľkej ceny Miami štartoval z deviatej pozície.

Jeho tímovému kolegovi a najväčšiemu súperovi Sergiovi Pérezovi nepomohla ani pole position, ktorú si počas sobotnej kvalifikácie udržal najmä vďaka predčasnému koncu jej tretej časti. V nej totiž havaroval Charles Leclerc z Ferrari a po červených vlajkách už záverečný rozstrel reštartovaný nebol.

Po nedeli má Verstappen pred Pérezom štrnásťbodový náskok a dvojnásobný majster sveta ukázal svojmu kolegovi, že na trende z predošlých sezón neplánuje zmeniť vôbec nič.

V tomto texte sa dozviete:

  • čo predchádzalo nedeľným pretekom;
  • že Američania ponúkli opäť svojskú šou;
  • ako je to s pomermi v Red Bulle;
  • kto potešil a kto sklamal.

Leclerc „zariadil“ tretiu pole position Péreza

Počas tréningov vyzeral najlepšie Red Bull a bolo veľmi pravdepodobné, že si pole position vybojuje jeden z jeho pilotov. Úvodné prekvapenie prišlo v prvej časti kvalifikácie, v ktorej skončil Lance Stroll na Aston Martine, ako aj oba McLareny.

Lando Norris len tesne neprešiel do druhej časti a Oscar Piastri skončil predposledný. McLaren sklamal aj v nedeľu, pretože Norris skončil sedemnásty a Piastri obsadil rovnakú priečku ako v kvalifikácii. Nováčik mal však počas celej veľkej ceny technické problémy.

Malým prekvapením bolo aj to, že Júki Cunoda prehral prvýkrát v kvalifikácii s nováčikom a tímovým kolegom Nyckom de Vriesom. Japonec zajazdil až sedemnásty najlepší čas, pričom Holanďan de Vries postúpil do ďalšej časti, kde však takisto skončil, pričom dosiahol najpomalší čas spomedzi pätnástich jazdcov.

Omnoho väčším prekvapením bolo vypadnutie a 13. miesto v kvalifikácii pre Lewisa Hamiltona, ktorý sa so svojím Mercedesom trápil celý víkend. Po vypadnutí odvrkol do vysielačky, že ho tím mal poslať na trať skôr, aby sa vyhol premávke. Pre sedemnásobného majstra sveta to bola najhoršia kvalifikácia na americkej pôde v jeho kariére.

Záverečná časť kvalifikácie priniesla najprv nevydarený pokus Verstappena a zároveň Pérezov najlepší čas. V čase, keď sa piloti púšťali do posledných ostrých kôl, zopakoval Charles Leclerc svoju chybu z tréningu a skončil v bariérach. Nasledovali červené vlajky a vzhľadom na krátkosť zostávajúceho času vedenie pretekov kvalifikáciu nereštartovalo. Pérez si tak vybojoval tretiu pole position v kariére, zatiaľ čo Verstappen obsadil až deviaty post.

Po spŕške slov, ktorú spustil pred vyše týždňom v Baku na Georgea Russella, sa tentoraz zachoval diplomatickejšie. Aj keď vo vysielačke odznelo zopár vulgarizmov, čo je v takejto situácii bežná vec, keďže ide o komunikáciu s tímom a nie s verejnosťou, pre médiá sa vyjadril, že to bola jeho chyba a že si za to môže sám. Je férové povedať, že Leclercovej chybe predchádzali výrazné poryvy vetra, na ktoré doplatil aj Verstappen pri prvom ostrom pokuse.

Štartový rošt preto pred nedeľou vyzeral takto: Pérez, Alonso, Sainz, Magnussen, Gasly, Russell, Leclerc, Ocon, Verstappen a prvú desiatku uzatváral Bottas. Takáto premiešaná skupina jazdcov sľubovala zaujímavé preteky.

Využije Pérez výhodu pole position a zvíťazí? Dokáže sa Verstappen dostať dopredu, prípadne ohroziť Péreza? To boli otázky, ktoré zaujímali nielen fanúšikov Red Bullu, ale asi každého, kto sleduje aktuálnu sezónu. Na stole bolo viacero tém a mnohí sme očakávali veľmi rušné preteky s množstvom neznámych.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Boxová ulička

Formula 1

Motorizmus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie