Denník N

Ako si vybrať slovenskú nezločineckú budúcnosť

Keď sa občas v médiách objaví otázka, čo je témou septembrových volieb, dá sa ich obsah vylúpnuť aj z postojov politických strán k paragrafu 363 vrátane Tarabovho zlepšováka. Ten paragraf totiž delí našu politickú scénu na zločineckú a protizločineckú.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Predstavme si to tak, že na bidielku obvineného nekvočí Robert Fico, ale trebárs odvolaný riaditeľ Vojenského spravodajstva. Po svojom predchodcovi našiel tunelovanie a spreneveru za niekoľko miliónov eur, prípady zdokumentoval a odovzdal orgánom činným v trestnom konaní. Lenže veci sa zbehli do komplotu proti nemu. Ktosi mu podstrčil do auta kokaín, ktorý mu na základe anonymného udania našla polícia. Vyšetrovateľ i dozorový prokurátor sú spriahnutí proti nemu a psychicky ho deptajú. Ešteže je tu generálny prokurátor s právomocou paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorý vykonštruované obvinenie bývalého riaditeľa vojenského spravodajstva zruší. Spravodlivosti tak bolo učinené zadosť.

Dodajme k tejto fikcii ešte jednu zápletku, ktorá tento „happyend“ zásadne mení. Vyšetrovateľ a dozorový prokurátor sú si vedomí, že celá kauza je komplotom proti riaditeľovi Vojenského spravodajstva, a ešte predtým, ako generálny prokurátor rozhodne podľa paragrafu 363, podajú obžalobu na súd. Mazané. Tým generálneho prokurátora vyšachujú. Spravodlivosť tak stále zostáva v rukách nespravodlivých a odvolaný šéf Vojenského spravodajstva horko ľutuje, že sa pustil do odhaľovania prechmatov svojho predchodcu. Za zinscenovaný drogový delikt mu hrozí niekoľkoročné bručanie za mrežami, pričom na súdoch pôsobia aj sudcovia, o ktorých nepoctivosti kolujú chýry.

Keď sa na to pozrieme aj z tejto strany, a teda nielen zo strany trebárs podozrivého poslanca Fica, je naozaj paragraf 363 Trestného poriadku hrozbou pre spravodlivosť? Je naozaj len záchranným kolesom pre zločincov? A platí to aj pre horúci návrh poslanca Tomáša Tarabu, ktorý chce explicitne v zákone zakázať, aby v čase konania generálneho prokurátora podľa paragrafu 363 nebolo možné podať na súd obžalobu? Veď to má logiku, lebo naozaj nedáva logiku, aby sa prokurátori „pretekali“ s generálnym prokurátorom, kto z koho, a doplatil na to nevinný človek. Inými slovami, nepotrebuje spoločnosť človeka s právomocou zastaviť trestné stíhanie skôr, ako o vine a nevine rozhodne súd?

Odpoveď je NIE, a to za žiadnych okolností. A nepotrebuje ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

KDH

Maroš Žilinka

Progresívne Slovensko

SaS

Tomáš Taraba

Komentáre

Teraz najčítanejšie