Denník N

Z obrusov ušil sovietske vlajky a vyretušoval hodinky dôstojníka: príbeh fotografie vojaka s vlajkou nad Reichstagom

Fotoreprodukcia slávneho záberu. Foto - TASR
Fotoreprodukcia slávneho záberu. Foto – TASR

Jedna z ikonických fotografií 2. svetovej vojny je zaranžovaná a dodatočne upravená.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Fotograf agentúry TASS Jevgenij Chaldej (1917 – 1997), pôvodom zo židovskej rodiny na Donbase, od prvého dňa nacistického útoku na Sovietsky zväz zaznamenával dôležité udalosti. Bol pri obsadzovaní Sofie, Bukurešti, Budapešti a Viedne. Práve tam vznikla jeho fotografia hromadnej samovraždy rodiny funkcionára NSDAP.

Keď sa Chaldej vrátil na sklonku apríla 1945 z Viedne do Moskvy, dostal príkaz okamžite odísť do Berlína. Hlavné mesto Tretej ríše malo byť každým dňom dobyté a on pri tom nemohol nebyť.

Kto bude prvý?

Sovietsky fotograf nedostal konkrétne inštrukcie, čo a ako zaznamenať, no spomenul si na záber amerického kolegu Joea Rosenthala. Ten zachytil amerických vojakov, ako vo februári 1945 vztyčujú vlajku Spojených štátov na japonskom ostrove Iwodžima.

Aj Chaldej chcel mať ikonickú fotografiu. Vedel, že v troskách Berlína túži po sláve niekoľko jeho fotoreportérskych

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

História

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie