Denník N

Šimečka, Kostolný: Ódorova vláda môže byť obľúbená. Ak prekoná krik z parlamentu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvýkrát bude na Slovensku vládnuť nepolitická a pragmatická vláda, bude to nová situácia a môže sa stať populárnou, hovoria šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný a komentátor Martin M. Šimečka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vláda Eduarda Hegera končí a Slovensko bude mať už o týždeň novú vládu. Prečo sa Hegerovi nepodarilo to, čo tak veľmi chcel – priviesť Slovensko k predčasným voľbám v septembri?

Kostolný: Udržať desať mesiacov takto fungujúcu koalíciu, ktorá v skutočnosti už nie je koalíciou, by bolo ťažké pre každého. Eduard Heger osobnostne nemá vybavenie, aby dokázal robiť dohody a vládnuť. Dnes už vieme, že to je človek z plastelíny a nie líder. Síce sa udržala vláda, ktorá nemala dôveru v parlamente, ale parlament urobil všetko pre to, aby vláda nemohla fungovať ďalej.

Aký premiér bol Eduard Heger?

Šimečka: Už sa o ňom povedalo veľa, že je slabý, ale vlastne dobrák a slušný človek. Mám pocit, že je to postava, o ktorej sa bude v dejinách písať ako o donovi Quijotovi slovenskej politiky. Táto slávna postava z Cervantesovho románu jednoducho uverila v to, čím nebola – don Quijote si myslel, že je rytier na krásnom koni, hoci to bola v podstate mulica. Keď ho pasovali za rytiera v miestnom hostinci, tak bol presvedčený, že je to na hrade a je ozajstný rytier. Trošku to pripomína Hegera, ktorý si myslel, že je, čím v skutočnosti nebol. Aj premiérom sa stal len vďaka tomu, že bol Matovičovým náhradníkom, vďaka jeho výsledku vo voľbách – nie Hegerovmu. Heger žil v ilúzii o sebe samom. Je to trochu príbeh človeka, ktorý žil vo fikcii.

Celé sa to urýchlilo koncom týždňa pri kauze ministra Vlčana. Kto všetko urobil v tejto kauze chybu? 

Kostolný: Je to klasický príbeh klientelizmu. Akokoľvek budeme skúmať detaily, keď sa na to pozrieme z nadhľadu, dvaja ministri za jednu stranu OĽaNO si prihrali peniaze. Minister životného prostredia Ján Budaj alebo jeho ministerstvo posunulo 1,4 milióna eur firme, ktorej väčšinu vlastní minister poľnohospodárstva Samuel Vlčan. Tam by sa ten príbeh mohol skončiť.

Všetci hovoria, že to riešili, ale nikto o tom verejne neinformoval – ani Budaj, ani Heger. Potom to otvorila až opozícia a to je vždy neskoro. 

Kostolný: Neotvorila to opozícia, ale malý portál, ktorý sa venuje odpadovému hospodárstvu. Zakladal ho a stále v pozadí stojí bývalý poslanec Radovan Kazda, ktorý bol zvolený za OKS na kandidátke SaS, čiže bývalý člen koalície. Zverejnili to pred dvoma alebo troma týždňami, nikto si to poriadne nevšimol, potom sa toho chytil Robert Fico a vtedy to začalo žiť. Dnes spätne vieme, že už pred dvoma týždňami na to upozornil minister Budaj ministra Vlčana, premiéra a prezidentku. Jeden z nich mal mať politický inštinkt a mal vedieť, že toto je škandál, ktorý môže stáť aj jeho politickú kariéru. Ale to by sme neboli na Slovensku. Myslím si, že tam urobila chybu aj prezidentka, pretože znova bola trochu dôverčivá voči Eduardovi Hegerovi, že to vyrieši. Nie je to však len slabý politický inštinkt týchto troch politikov, ale aj špeciálna situácia, v ktorej sa to odohralo.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Eduard Heger

Hegerova vláda

Ľudovít Ódor

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie