Denník N

Ráno s NHL: Bedarda získa Chicago, známi sú aj favoriti na Dvorského. Draftová lotéria stavia fanúšikov proti vlastnému tímu

Connor Bedard sa 28. júna stane hráčom Chicaga. Foto – TASR/AP
Connor Bedard sa 28. júna stane hráčom Chicaga. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobré ráno,

v noci od druhej hodiny televízne kamery snímali generálnych manažérov 16 najhorších tímov poslednej sezóny. Pätnásti z nich mali neutrálny až sklamaný výraz, akurát generálny manažér Chicaga Kyle Davidson vyzeral ako jeden z najšťastnejších ľudí na svete.

Mal na to dobrý dôvod: jeho tím práve vyhral draftovú lotériu, vďaka čomu získa teda Connora Bedarda. Éra Blackhawks bez veľkej hviezdy trvala len pár týždňov. Prednedávnom skončili v klube Patrick Kane a Jonathan Toews, ktorí spoločne s Mariánom Hossom získali tri Stanleyho poháre.

Už 28. júna na drafte Chicago získa novú superstar. Televízni experti John Buccigross a P. K. Subban sa v štúdiu ESPN vyjadrili, že by klub mal v lete zvážiť návrat Kana, ktorý bol draftovou jednotkou v roku 2007 a s Bedardom by vytvoril vzrušujúcu dvojicu.

Po lotérii vieme s veľkou pravdepodobnosťou odhadnúť päť tímov, medzi ktorými by mal byť budúci klub Dalibora Dvorského.

Opäť sa debatuje aj o tom, či je draftová lotéria spravodlivá. Víťazstvo Chicaga totiž klubom odkazuje, že vypúšťať zápasy sa oplatí.

NHL – 2. kolo play off

semifinále Západnej konferencie – 3. zápas
Edmonton – Vegas 1:5
/stav série: 1:2/

Ráno s NHL je článok, v ktorom sa venujeme jednej téme z najlepšej hokejovej ligy na svete a prinášame krátky súhrn nočného diania. Rubrika bude vychádzať aj počas play-off, hoci nie každý deň.


O výsledku draftovej lotérie rozhoduje vyžrebovanie štyroch čísiel, ktoré môžu vytvoriť tisíc rôznych kombinácií.

Anaheim skončil v základnej časti posledný, a preto dostal 255 z nich; piaty od konca Montreal mal piatu najvyššiu šancu, čo znamenalo 85 kombinácií. Chicago s treťou najvyššou šancou dostalo 115 kombinácií.

Čím viac štvorčíselných „žrebov“, tým väčšia šanca na Connora Bedarda, no nedalo sa vylúčiť ani to, že generačný talent na júnovom drafte získa Vancouver, hoci mal najmenej – len 30 štvorčíselných kombinácií.

Niektoré zdroje pri Anaheime nesprávne uvádzali, že mal šancu 18,5 percenta, a teda 185 „žrebov“. Čiastočne to bola pravda – Anaheim mal naozaj len 185 vlastných kombinácií na víťazstvo v draftovej lotérii, lenže Bedarda by získal aj vtedy, keby lotériu vyhrali Ottawa, Buffalo, Pittsburgh, Calgary či Nashville.

Môže za to pravidlo, že každý tím sa v lotérii smie posunúť maximálne o desať miest. To znamená, že Ottawa, ktorá bola v tabuľka dvanásta najhoršia, by v prípade víťazstva v lotérii draftovala ako druhá a šestnásty Nashville ako šiesty. 70 kombinácií spomenutých tímov by preto de facto takisto znamenalo víťazstvo Anaheimu.

V zámorí celý deň pred lotériou rozoberali, ako by Bedard zmenil každý z jedenástich klubov, ktoré mali šancu ho získať.

Príklady Sidneyho Crosbyho či Alexandra Ovečkina ukazujú, že takýto hráč sa v ére platového stropu nevymieňa. V tíme, ktorý ho draftuje, zrejme strávi celú kariéru.

Vytvorí Bedard v Anaheime dvojičku s Trevorom Zegrasom? V Columbuse s Johnnym Gaudreauom? Alebo založí novú dynastiu Chicaga tak ako kedysi Jonathan Toews a Patrick Kane?

Nakoniec sa naplnila tretia možnosť a Anaheim teraz mnohí považujú za smoliara storočia. Na druhom mieste v draftovej lotérii totiž skončil aj v roku 2005, keď Pittsburgh draftoval Sidneyho Crosbyho.

Namiesto Crosbyho a Bedarda zostal pre Anaheim v roku 2005 Bobby Ryan a teraz pravdepodobne Adam Fantilli.

Teória o smole Anaheimu však úplne nesedí, pretože v roku 2005 fungovala lotéria inak a Ducks mali len 4,2-percentnú šancu na draftovú jednotku. Štyri iné kluby mali pred draftom väčšiu šancu a desať ďalších klubov bolo na tom rovnako.

To znamená, že už druhé miesto bolo šťastnou náhodou, hoci nie až takou veľkou, aká priala Pittsburghu, ktorý získal Crosbyho pri pravdepodobnosti 6,3 percenta.

Kde skončí Dvorský?

Žrebovanie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Ráno s NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie