Denník N

Keď mala 17, bola v semifinále grandslamu. Anisimovová vyhorela, v športe je to už bežné

Amanda Anisimovová. Foto - TASR/AP
Amanda Anisimovová. Foto – TASR/AP

Americká tenistka Amanda Anisimovová si pre duševné zdravie dáva prestávku od tenisu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ak by ste pred štyrmi či piatimi rokmi robili anketu medzi tenisovými odborníkmi, kto bude patriť v roku 2023 medzi najlepšie tenistky na svete, veľmi často by pravdepodobne zaznievalo meno v súčasnosti 21-ročnej Amandy Anisimovovej.

V štrnástich rokoch sa stala juniorskou svetovou dvojkou, v roku 2019 ako sedemnásťročná vyhrala v Kolumbii svoj prvý ženský turnaj a na Roland Garros sa dostala do semifinále. V tom istom roku sa v rebríčku WTA dostala na 21. miesto.

Asi málokto by vtedy predpovedal, že v roku 2023 budú jej rebríčkové postavenie a grandslamový výsledok z tínedžerských čias stále jej najlepšími výsledkami v kariére. A navyše, že vyhrá už iba jeden ďalší menší turnaj.

„Som presvedčený, že Amanda Anisimovová bude veľmi dlho v top 10,“ hovoril pre New York Times v roku 2019 Rick Macci, bývalý tréner sestier Williamsových, Andyho Roddicka, Jennifer Capriatiovej či Marie Šarapovovej.

Ďalší známy americký tréner Nick Saviano ju dokonca porovnal s Mariou Šarapovovou. „Verím, že bude na sebe ďalej pracovať a radšej ako druhou Šarapovovou bude prvou Anisimovovou,“ povedal v tom istom texte pre New York Times.

Ibaže rok 2019 dlho nevedela napodobniť. Potom však prišiel rok 2022. V januári vyhrala v Melbourne druhý turnaj v kariére. V júli sa dostala vo Wimbledone do štvrťfinále. Potom ešte postúpila do štvrťfinále menšieho turnaja v San José, tam sa však pozitívne signály skončili. Odvtedy ani raz nevyhrala dva po sebe idúce zápasy.

Patrí medzi dve percentá

Teraz nečakane oznámila, že prerušuje kariéru na neurčito. A tým aj vysvetlila, čo sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie