Denník N

Novú vládu čaká výbušné rozhodovanie o amerických vrtuľníkoch, Fico a Uhrík si to zrejme nenechajú ujsť

Nákup vrtuľníkov Viper sa prenesie na nového ministra obrany Martina Sklenára. Foto - Bell/MZV
Nákup vrtuľníkov Viper sa prenesie na nového ministra obrany Martina Sklenára. Foto – Bell/MZV

Ódorova vláda môže návrh na nákup bojových vrtuľníkov Viper dostať na rokovanie až tesne pred voľbami, keď bude predvolebná kampaň na vrchole.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jedným z politicky najvýbušnejších rozhodnutí Ódorovej vlády môže byť v čase živej predvolebnej kampane dokončenie rozbehnutého nákupu americkej vojenskej techniky. Vzhľadom na silný protiamerický sentiment mnohých ľudí na Slovensku a politické nastavenie Smeru či Republiky sa dá očakávať, že si túto tému tieto strany nenechajú ujsť.

Ministerstvo obrany pod vedením Jaroslava Naďa (Demokrati) nestihlo dotiahnuť niekoľko vyzbrojovacích projektov. Najvýznamnejšia je akvizícia dvanástich amerických bojových vrtuľníkov Viper. Táto úloha sa teraz prenesie na novú vládu.

Vrtuľníky Viper prezentoval Naď ako odmenu za darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine, Američania však obchod podmienili doplatkom 300 miliónov eur. To z neho robí tretí najväčší armádny nákup od volieb 2020 (po dvoch nákupoch obrnených vozidiel) a rozhodovať o ňom bude nová vláda.

Na ministerstve mienia v príprave obchodu pokračovať aj po Naďovom odchode. S nákupom vrtuľníkov je podľa končiaceho ministra uzrozumený aj jeho nástupca Martin Sklenár. „Je zárukou kontinuity,“ povedal Denníku N Naď.

Na uzatvorenie zmluvy je však potrebný súhlas celej vlády a tá môže čeliť silnejúcemu tlaku z parlamentu, aby obchod do volieb neschvaľovala.

„Pokiaľ nová vláda bude rozhodovať podľa odborných kritérií, tento nákup musí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Ódor

Slovenská armáda

Vojenské nákupy

Slovensko

Teraz najčítanejšie