Denník N

Nebojme sa „úradníckej“ vlády. Je plne legitímna a môže (príjemne) prekvapiť

Ak ich nebudú zastavovať či brzdiť zlomyseľné prekáračky, schválnosti a bezobsažné útoky časti politickej scény, tak sa pri novej vláde neobávajme žiadneho karambolu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je predseda Súdnej rady a bývalý predseda Ústavného súdu

Ústavná a vládna kríza, prípadne nazvime situáciu aj chaosom, vyústila do rozhodnutia prezidentky republiky. Po zániku poverenia dočasného kabinetu vymenuje novú vládu Slovenskej republiky.

Budúci vládcovia dostali označenie „úradnícka“ vláda. Začul som aj pojem „prezidentská“ zostava. Iste, budúca vláda nemá kvalitu exekutívy, ktorá sa skladá podľa výsledku všeobecných volieb. Bez akejkoľvek pochybnosti však má kvalitu vlády ako takej. Riadne vymenovanej, zatiaľ bez dôvery parlamentu, ale s právomocami vládnuť v štáte pri rešpektovaní ústavných a zákonných požiadaviek.

Pochvala pre ústavu

Základný zákon si zaslúži nejedno kritické slovo, zavše aj silné výhrady či spochybnenie. Má však aj svoje kladné stránky, články, na ktoré môžeme byť hrdí (ochrana ľudského života pred narodením, ochrana životného prostredia, sociálny štát a podobne).

K pozitívam ústavy patrí aj pragmatický a podľa môjho názoru aj správny výklad kompetencie hlavy štátu pri vymenovaní a odvolávaní premiéra, ako aj členov vlády. Tieto oprávnenia prezidenta zahŕňajú aj to, čo v texte ústavy nie je: vymenovať za istých okolností, ktoré práve nastali, „úradnícku“ vládu.

Zbytočne sa budeme hrabať v ústavných článkoch, o takom type vlády tam nie je zmienka, iba o vláde ako takej.

Prezidentka vymenuje vládu, jej predsedu, podpredsedov a ministrov. Ani jeden z nich nemôže byť vo vymenovacom dekréte označený za úradníckeho činiteľa.

Štát bez najvyššieho orgánu exekutívy? 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Ódor

Komentáre

Teraz najčítanejšie