Denník N

Mentálna únava ničí aj športový výkon, pomoc vie byť jednoduchá, prospeje špeciálna MIND diéta

Ilustrácia – P.K. s Midjourney
Ilustrácia – P.K. s Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

nová štúdia potvrdzuje, že mentálna únava môže výrazne ovplyvniť fyzický výkon. Či už v bežnom živote, na tréningu, alebo v súťaži. Naznačuje tiež, že tréning hneď po práci, hoci len sedavej, nie je z pohľadu predvedeného výkonu optimálny.

Vedci to zistili tak, že skupinu mužov a žien nechali absolvovať tréning v posilňovni a tiež 20-minútovú časovku na bicykli, pričom pred fyzickou námahou museli riešiť komplikované kognitívne cvičenia.

Zaujímavým zistením bolo, že vyššia aktivita mozgu fyzický výkon neovplyvnila priamo, výrazne sa však zmenilo pocitové vnímanie vynaloženého úsilia, čo sa negatívne prejavilo v neskoršej fáze cvičenia.

Odborníci preto apelujú na trénerov a športovcov, aby otázku mentálnej únavy nepodceňovali. Dôrazne tiež upozorňujú na takzvaný „screen time”, teda čas strávený pred obrazovkou počítača, smartfónu či tabletu.

Podľa expertov je však dobrou správou, že stav vysokého mentálneho vyčerpania nemusí trvať dlho. Odbúrať ho môžu aj jednoduché cvičenia či krátky oddych, k pokročilejším metódam patrí špeciálna MIND diéta či kognitívne cvičenia.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Keď v predchádzajúcich rokoch pribúdalo viac sedavých zamestnaní, mnohí takto pracujúci sa mohli stretnúť s nepochopením od tých, ktorí pracujú manuálne. „Nemôžeš byť predsa unavený, veď si celý deň iba sedel.“

Dnes už vieme, aká vyčerpávajúca dokáže byť duševná práca, a nová štúdia potvrdzuje, že sa môže premietnuť aj do športového výkonu. Ak preto máte v práci mentálne vyčerpávajúci deň a poobede strácate chuť cvičiť, prípadne máte pocit, že váš výkon na tréningu nebol optimálny, zrejme nejde len o prvoplánovú výhovorku.

Nový výskum dokonca hovorí o „zásadnom” prepojení medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie