Denník N

Kapitán Putin si po mňa prišiel v čiernej volge a vypočúval ma v sídle KGB, spomína ilegálny špión Žirnov

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sergej Žirnov vyštudoval prestížnu sovietsku školu, bol dôstojníkom KGB a nelegálnym rozviedčikom vo Francúzsku. V tejto krajine žije aj dnes, už ako politický utečenec.

Odborník na ruské spravodajské služby aj medzinárodnú politiku vo veľkom rozhovore spomína na svoj nástup k rozviedke aj na to, ako ho v sídle KGB vypočúval Vladimir Putin, ktorý si poňho prišiel na čiernej volge. Vysvetľuje, aký má súčasný ruský vládca charakter, prečo rozpútal vojnu na Ukrajine aj to, ako najskôr skončí.

V rozhovore sa ho pýtame:

  • za akých okolností sa prvýkrát stretol s Vladimirom Putinom;
  • prečo Putin nenávidí Ukrajinu a prečo rozpútal vojnu;
  • či Putin verí nezmyslom, ktoré hovorí, a či skončí pred súdom v Haagu;
  • akú úlohu v Rusku zohrávajú Jevgenij Prigožin a Ramzan Kadyrov.

Vo svojom životopise uvádzate, že ste boli ilegálnym špiónom. Aký je rozdiel medzi ilegálnym špiónom a „legálnym“ špiónom?

Na úvod upresním, že slovo „špión“ má negatívny významový odtieň, pretože je to obvykle niekto z opačného tábora, je to nepriateľ. My sme rozviedčici. Je to celkom vtipné, pretože my robíme úplne to isté. Na Západe slovo „spy“ nemá taký negatívny význam, ako je to v Rusku.

Spravodajskí dôstojníci alebo špióni majú niekoľko oblastí činnosti, z ktorých možno rozlíšiť dve najdôležitejšie: legálnu a nelegálnu rozviedku. To legálne a nelegálne neznamená, že by jedna bola zákonná a druhá protizákonná. Akákoľvek rozviedka a špionáž je nezákonná. Vo všetkých krajinách ide o trestnú činnosť, za ktorú sú veľmi prísne tresty, často aj trest smrti.

Jediný rozdiel je v tom, že legálna rozviedka sa robí pod krytím – čiže pod strechou, ako sa u nás hovorí – oficiálnych inštitúcií vlastnej krajiny. V ZSSR to boli veľvyslanectvo, konzuláty, všetky sovietske inštitúcie v zahraničí. Len veľvyslanectvo a konzuláty však disponovali diplomatickou imunitou. Práve táto legálna časť tvorila 98 až 99 percent celej rozviedky.

A potom je tu ešte malá časť, ktorej sa hovorí nelegálna rozviedka. To je veľmi drahá, veľmi špecifická forma spravodajskej činnosti, pretože nepôsobíte ako sovietsky občan, ale ako cudzinec. Drahá je preto, že musíte pripraviť človeka, ktorý je schopný sa vydávať za cudzincov, musí ovládať cudzí jazyk ako domáci alebo takmer ako on, musia sa mu pripraviť iné doklady, pretože treba vytvoriť legendu, urobiť z neho inú osobu.

Na čo vôbec treba nelegálnu rozviedku? Legálna nestačí?

Pretože ilegálnych špiónov je veľmi ťažké odhaliť. Ľudia z legálnej rozviedky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Rozhovory

Ruskí špióni

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie