Denník N

Ako sa mení Bratislava a jej okolie: Mapy a dáta ukazujú, ako sa nafúkli satelity a kam až zašla výstavba

Príkladom masívneho rastu v zázemí Bratislavy môže byť oblasť Chorvátskeho Grobu. Digitálna ortofotomapa © EUROSENSE s. r. o.
Príkladom masívneho rastu v zázemí Bratislavy môže byť oblasť Chorvátskeho Grobu. Digitálna ortofotomapa © EUROSENSE s. r. o.

Betónové ploty, koberce rodinných domov, horúčavy, kolóny. „Je načase zamyslieť sa, či to takto naozaj chceme a nedá sa to aj lepšie,“ upozorňujú vedci, ktorí skúmajú, ako sa rozrastá zázemie hlavného mesta.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď pred vyše desiatimi rokmi geograf Martin Šveda hľadal tému svojej dizertačnej práce, zaujalo ho, že takmer nikto sa poriadne nevenuje tomu, ako sa rozrastá zázemie Bratislavy.

Ide pritom o obrovský proces – jednu z najvýznamnejších sociálno-priestorových transformácií v novodobých dejinách Slovenska. Okolie hlavného mesta sa za približne 25 rokov rozrástlo oficiálne o 90-tisíc ľudí, reálne ich môže byť ešte oveľa viac.

„Keď sa na to pozeráme z globálneho hľadiska, tak vidíme, že to nie je iba vec Bratislavy – má to dosah na celú krajinu,“ hovorí Šveda.

Dlhodobý výskum, ktorý od roku 2014 vedie spolu s kolegom Pavlom Šuškom na pôde Geografického ústavu SAV, vyústil do niekoľkých vedeckých článkov a publikácií. Dnes ich sprostredkúva aj výstava Múzea mesta Bratislavy, ktorá sa volá Cesta (z) mesta.

Ako sa rozrastá Bratislava a jej okolie: modrá farba znázorňuje stav v roku 2005, žltá v roku 2011, červené domy pribudli do roku 2017. Digitálna ortofotomapa © EUROSENSE s .r. o.

Že Bratislavčania utekajú z panelákov? Omyl

S nápadom pretaviť dáta z výskumu do výstavy prišlo za geografmi Múzeum mesta Bratislavy.

V priestoroch Starej radnice nájdete zhutnený výber tých najdôležitejších zistení, ktoré boli až dosiaľ dostupné najmä vo vedeckých publikáciách Suburbanizácia – Ako sa mení zázemie BratislavyAtlas suburbanizácie Bratislavy.

Zmenu Bratislavy a jej širšieho okolia vidno aj na digitálnych ortofotomapách – záberoch fotografovaných z lietadla pravidelne posledných vyše dvadsať rokov. Zábery ukazujú, ako sa menila krajina, kde pribúdali domy, ako sa rozrastala Bratislava a aj jej satelity. V spolupráci s firmou Eurosense sme zostavili aj posuvné mapy, na ktorých prehľadne vidno zmenu za 20 rokov.

Nie je to iba ukážka toho, ako sa z kedysi malých dedín za posledné desaťročia stali niekoľkotisícové sídliská. Martin Šveda a Pavel Šuška sledovali počas výskumu aj mnoho ďalších pozoruhodných faktorov.

Búrajú napríklad mýty o tom, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie