Denník N

Salman Rushdie sa pomaly vracia k písaniu. Jeho ďalšia kniha bude o útoku, pri ktorom ho takmer zabili

Salman Rushdie v roku 2012. Foto - TASR/AP
Salman Rushdie v roku 2012. Foto – TASR/AP

Britsko-indický spisovateľ sa vyrovnáva s posttraumatickou stresovou poruchou a fyzickými zraneniami po tom, čo ho v lete počas diskusie dobodal útočník. Salman Rushdie v rozhovore pre časopis Time zároveň povedal, že útoku sa dalo zabrániť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

So zraneniami sa na prvý pohľad vyrovnáva celkom statočne. S nádejou hovorí o liečbe a hlavne o pokrokoch so zranenou rukou. Priznáva, že má posttraumatickú stresovú poruchu a že na jedno oko už vidieť nikdy nebude.

Salman Rushdie od minuloročného útoku poskytol len dva rozhovory. V tom poslednom pre časopis Time sa ukázal aj na videu. Má na ňom okuliare, no vidno len jeho ľavé oko. Na pravé po útoku oslepol.

rozhovore indicko-britský spisovateľ opísal, čím všetkým si prechádza od minulého augusta, keď ho takmer zabili. Na debate neziskového vzdelávacieho centra Chautauqua Institution v štáte New York ho útočník bodol viac ako desaťkrát.

V súvislosti s pokusom o atentát, pri ktorom bol zranený aj moderátor rozhovoru, úrady zatkli Hadiho Matara a obvinili ho z napadnutia a pokusu o vraždu. 24-ročný Američan s libanonskými koreňmi, ktorý stále čaká na súdny proces, svoju vinu popiera.

Rushdie strávil v nemocnici šesť týždňov a zo zranení sa stále lieči. Medzitým mu vyšiel nový román s názvom Victory City, ktorého príbeh sa odohráva v 14. storočí v južnej Indii. Spisovateľ ho dokončil krátko pred útokom.

Svoju azda najosobnejšiu knihu však ešte len píše. Pochopil totiž, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie