Denník N

Ruský spojenec pripravený zatknúť Putina. Prečo Južná Afrika vajatá medzi Kremľom a Západom

Sergej Lavrov s ministerkou Naledi Pandorovou. Foto - ruské ministerstvo zahraničných vecí
Sergej Lavrov s ministerkou Naledi Pandorovou. Foto – ruské ministerstvo zahraničných vecí

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď bol tento rok v januári ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na pracovnej ceste v Juhoafrickej republike, jeho tamojšia kolegyňa Naledi Pandor mu zložila poklonu: „Som naozaj hrdá, že máme výborné diplomatické vzťahy s vašou krajinou, ktorú považujeme za váženého partnera.“

Hospodársky najvýkonnejšia africká krajina je ruskou oporou v tejto časti sveta. Pre Moskvu je dôležitá predovšetkým pri hlasovaniach v OSN o rezolúciách odsudzujúcich jej agresiu proti Ukrajine.

Pretória ich síce vyslovene nepodporuje, ale ani sa proti nim nevyjadruje a tak ako podstatná časť Afriky zachováva neutralitu.

Napríklad vlani v októbri, keď sa vo valnom zhromaždení hlasovalo o odmietnutí referenda na ukrajinských územiach násilne pričlenených k Rusku, ruky nezdvihlo dokopy 35 diplomatov zastupujúcich svoje krajiny – 19 ich bolo z Afriky vrátane JAR.

Pandor dokonca na tlačovej konferencii tvrdila, že pre západné zbrane na Ukrajine je v ohrození Rusko. Na druhej strane – väčšiu podporu Moskve nevyjadrila s tým, že jej krajina radšej bude naďalej pokračovať v tradícii neangažovania sa „v sporoch veľmocí“.

Morálny záväzok za podporu proti apartheidu?

Prečo sú v Pretórii k Putinovmu režimu napriek opätovnej invázii na Ukrajinu takí prívetiví? Jednou z odpovedí môže byť niečo, čo by sme mohli nazvať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie