Denník N

Chceli byť majstrami sveta, no úplatky bral aj reprezentačný tréner. Ako sa zrútil veľký čínsky futbalový sen

Čínska futbalová liga v minulosti zlákala aj Mareka Hamšíka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Čínska futbalová liga v minulosti zlákala aj Mareka Hamšíka. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Čínsky futbal zažíva najväčšiu protikorupčnú čistku vo svojich dejinách. Miznú členovia vedenia Čínskej futbalovej asociácie, funkcionári aj hráči. A kluby, donedávna zalievané miliardami, krachujú.

Prezident a nadšený futbalový amatér Si Ťin-pching si prial, aby Čína do roku 2050 bola majstrom sveta – a tak mobilizovala svoje zdroje. Lenže čím ďalej tým viac sa zdá, že vzala veci za zlý koniec. Ako sa to stalo?

Prehrať si trúfne každý

Bol to zápas, aký sa len tak nevidí. Už to, že na konci druhého polčasu svietilo na obrazovke skóre 2:2, bolo práve v tomto prípade podozrivé. Ale skutočná mela nastala, keď futbalisti po nerozhodnom predĺžení začali kopať penalty.

Tri góly hráčov v zelenom, päť pre tím v červenom. Len čo útočník červených napriahol nohou na posledný kop, pripomínalo to skôr schôdzku znudených byrokratov dávno po konci pracovného času než napínavý koniec futbalového zápasu.

Brankár zopárkrát cvične poskočil. Hráč v červenom kopol. Brankár sa sklonil, na čo akoby usúdil, že jeho počínanie nemá veľký zmysel.

Lopta sa triumfálne zatrepotala v siete. Víťazní červení sa na vrchole blaha objímali, porazení zelení na seba zarazene hľadeli a komentátor, ktorý sa na to všetko prizeral, sa už neudržal.

„No toto!“ rozosmial sa.

Chcete namietať, že ste videli už veľa futbalových zápasov a nechápete, čo sa mu na tom zdalo smiešne?

Tak ešte počkajte a vypočujte si niekoľko názorov z čínskej sociálnej siete Weibo: „Tak toto je vážne trapas.“ Alebo: „Ďalší názorný príklad porekadla ‚Čínsky futbal nemá žiadne dno, každý si trúfne prehrať‘.“ Prípadne: „Čo takto radšej sa nabudúce postaviť proti mužstvu z nášho činžiaku?“

Čína pred pekinskou zimnou olympiádou investovala aj do rozvoja hokeja. Tím China Golden Dragon dokonca odohral sezónu v Česku. Foto – Deník N/Gabriel Kuchta

Predavač jabĺk a telocvikár s pokutou

Pre vysvetlenie toho „činžiaku“, ale hlavne celého kontextu: porazení zelení sú reprezentanti pekinského klubu Beijing Guoan, jedného z najväčších a najtradičnejších klubov čínskeho futbalu.

Jeho zápasy sledovali desaťtisíce fanúšikov a jeho hodnota sa odhadovala na asi 152 miliónov eur – a to bolo ešte predtým, než si zo španielskeho Villarrealu kúpil za 40 miliónov eur prvotriedneho útočníka Bakambua, ktorý vo farbách Guoanu nastrieľal 58 gólov v 87 zápasoch a pomohol mu k úspechu v čínskej superlige aj v pohári.

A ktože to nad tými majstrami vlani v novembri vyhral?

Jasajúce červené mužstvo sa volá Jingchuan Wenhui. To je tím IV. triedy zo severozápadnej provincie Kan-su, jednej z najchudobnejších oblastí Čínskej ľudovej republiky.

Beijing Guoan je bohatý a patrí k najstarším čínskym klubom. Na profesionálnej rovine funguje od roku 1992, ale jeho počiatky siahajú až na začiatok 50. rokov. Oproti tomu Jingchuan Wenhui začínal s vyslovene drobnou počiatočnou investíciou (30-tisíc jüanov, v prepočte asi 3950 eur) a funguje sotva tri roky.

Na klišé príbeh o Dávidovi a Goliášovi by to bohato stačilo. Lenže to najlepšie ešte len príde: viete, kto všetko v červenom drese podľa toho príbehu hral?

Tak trebárs obranca, ktorý si na ihrisko odskočil od predaja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Futbal

MS vo futbale

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie