Denník N

Ženy sa obávajú, že budú rodiť v sanitke. Reportáž z Revúcej, kde hrozí zrušenie pôrodnice

Obyvatelia Revúcej prišli podporiť zachovanie pôrodnice. Foto N - Andrej Bán
Obyvatelia Revúcej prišli podporiť zachovanie pôrodnice. Foto N – Andrej Bán

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred budovou revúckej nemocnice sa zhromaždilo asi štyridsať ľudí. Personál, ale aj ženy s kočíkmi. Chcú počuť prísľub, že tunajšiu pôrodnicu nezrušia.

„Nemenila by som, je to výborné oddelenie. Čo poznám kamarátky, všetky sú spokojné, že tu odrodili svoje deti,“ hovorí Ingrid Šavlíková. V kočíku má šesťtýždňovú dcérku, manžel drží trojročného syna.

Všetci ľudia, ktorí prišli na zhromaždenie za zachovanie pôrodnice v Revúcej, opakujú hlavnú obavu z dopravnej dostupnosti. Ak najneskôr k 1. januáru 2024 zrušia tunajšiu pôrodnicu, budú musieť sanitky z celého okresu voziť rodičky do nemocníc v Rožňave, v Rimavskej Sobote či v Brezne.

Má to však háčik. Z juhu a zo severu okresu to nebude tak ďaleko, no z mesta Revúca, ktoré leží v strede okresu, sú tieto nemocnice vzdialené približne 40 kilometrov. Pre zákruty v kopcoch v každom smere nie je možné dodržať ústavou garantovaný časový limit 45 minút. Najmä nie v zime, keď nasneží, bude poľadovica a vzpriečia sa kamióny.

„Ak tu pôrodnicu zrušia, bude to politická samovražda,“ povie primátor Revúcej Július Buchta (nezávislý s podporou Hlasu, Sme rodina, Strany moderného Slovenska a Republiky).

Prichádza štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič. Neopomína odľahlé regióny, v Revúcej bol už viackrát.

Primátor mu odovzdáva petičné hárky za zachovanie pôrodnice, podpísalo ich 9470 signatárov. V okrese, v ktorom žije 42-tisíc obyvateľov, je to veľa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pôrody

Reforma nemocníc

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie