Denník N

Fico: Kiska nemá oprávnenia. Ústava: Fico nemá pravdu

Nie je pravda, že prezident nenesie zodpovednosť za bezpečnosť krajiny. Sú situácie, keď sa bez neho vláda nepohne.

Robert Fico sa neustále pripravuje o šancu viesť s ním zmysluplný dialóg. Jedna vec je jeho kritický postoj k utečeneckej kríze, o ktorom by sa chvíľami dalo debatovať, druhá neprijateľný spôsob, akým ho verbálne podporuje. Najnovšie to v utorok predviedol v reakcii na novoročný prejav Andreja Kisku. Prezident v ňom povedal aj to, že nie je dôvod, aby sme pre utečencov odsúvali vlastné a akútnejšie problémy, ako je napríklad stav nášho zdravotníctva.

Premiér na jeho výhradu klamlivo reagoval tým, že „prezident Kiska nenesie zodpovednosť za bezpečnosť Slovenskej republiky, znáša ju vláda… V tom je ten rozdiel. Pán prezident nemá žiadne ústavné oprávnenia“.

Isteže, kabinet má priamo pod palcom políciu či armádu, ale raz darmo, podľa ústavy je prezident hlavným veliteľom ozbrojených síl. Obíďme jeho nepravdepodobnú právomoc vypovedať vojnu a uzatvárať mier. Omnoho dôležitejšie postavenie by mal, keby došlo k útokom podobným tým v Paríži alebo by aspoň hrozili také útoky, pred akými predseda vlády neustále varuje voličov.

Francúzsko na ne reagovalo vyhlásením výnimočného stavu. Robertovi Ficovi by asi stačilo omnoho menej, aby sa o to isté pokúsil u nás. Lenže tu by mohol naraziť, pretože ústava a aj ústavný zákon o bezpečnosti štátu vravia, že prezident na návrh vlády za takýchto okolností výnimočný stav vyhlásiť „môže“. Môže, ale nemusí, ak ho vláda nepresvedčí o jeho nevyhnutnosti. Minimálne jedno dôležité ústavné oprávnenie by sme tu teda mali. Nehovoriac o tých neformálnych.

Premiér aspoň priznal, že mu v celej veci ide o politickú kariéru: „Koho budete prvého odvolávať, keby sa na Slovensku niečo stalo? Pána prezidenta? Asi nie…“ Môžeme ho upokojiť, po 11. septembri, Londýne, Madride (voľby boli tri dni po útokoch v marci 2004) či Paríži vlády nepadali, lebo všetci vedia, že sa pred terorom nedá bezo zvyšku chrániť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie