Denník N

Školský týždeň: Príplatky za vzdelávanie detí z chudobného prostredia na Slovensku existujú, ale sú zle nastavené

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Minister školstva nedávno otvoril diskusiu o regionálnych príplatkoch k učiteľským platom. Výška príplatku by sa mohla odvíjať od životných nákladov v danej lokalite. Vyučujúci vo všetkých regiónoch by si tak mohli dovoliť za svoj plat porovnateľný životný štandard. Najmä v Bratislave sú totiž výdavky na bývanie výrazne vyššie než v iných mestách a obciach.

Časť učiteľskej obce prijala túto myšlienku s nevôľou. Jedným z dôležitých argumentov je, že sa zohľadňujú len životné náklady, no pracovné podmienky vyučujúcich ovplyvňujú aj ďalšie faktory. Jedným z nich je náročnosť vzdelávacieho prostredia. Najmä učiteľky a učitelia na východnom Slovensku vzdelávajú vo väčšej miere deti z chudobného prostredia, ktoré zväčša majú horšie vedomosti a zručnosti.

Pozrime sa teda, či by odmeňovanie vyučujúcich nemalo brať do úvahy aj to, s akými deťmi pracujú.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Centrum vzdelávacích analýz je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie