Denník N

Putinov Deň víťazstva priniesol hlavne dôkazy o porážke

Ukrajinský tank pri Bachmute. Foto - TASR/AP
Ukrajinský tank pri Bachmute. Foto – TASR/AP

Rok a dva mesiace po tom, čo ruský prezident spustil zločinecké, bratovražedné, nedomyslené a zle vedené vojenské ťaženie, sa ukazuje, že vo všetkých ohľadoch posunul svoju krajinu smerom vzad.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Deň víťazstva 9. mája, pripomínajúci triumf Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v roku 1945, je v Putinovom Rusku stále najväčším oficiálnym sviatkom a zároveň základným kameňom jeho ideológie. Tento rok ho Moskva opäť oslávila rozsiahlou vojenskou prehliadkou na Červenom námestí a Putinovým prejavom pred vojakmi – prezident stále pokračuje napriek tomu, čo ruské úrady minulý týždeň označili za zmarený útok ukrajinského bezpilotného lietadla na jeho kremeľskú rezidenciu (Ukrajina svoju účasť popiera).

Napriek tomu bolo Rusko len zriedkakedy tak ďaleko od akéhokoľvek víťazstva ako dnes. Putinov najväčší problém je, že okrem jeho utláčaného, poddajného obyvateľstva sa ho už takmer nikto nebojí.

Žiadny pokrok, ale strach

Po roku a dvoch mesiacoch od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu je ruská armáda jasne v defenzíve. Po jesenných neúspechoch, pri ktorých stratila časti zabratého územia v Charkivskej oblasti na severe a Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, strávila zimu zakopávaním sa pozdĺž 1000-kilometrovej frontovej línie, pričom útočné akcie sa obmedzovali na neúspešnú raketovú kampaň zameranú na zničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry a čelné útoky proti ukrajinským pozíciám na východnom Donbase. Jediným ako-tak významným mestom, ktoré sa útočníkom podarilo dobyť, bol maličký Soledar. Hoci sú ukrajinské sily v Bachmute, Marjinke, Avdijivke a Vuhledare pod silným tlakom, stále sa v rôznej miere držia.

Provojnovo orientovaní Rusi teraz s určitými obavami očakávajú ukrajinskú protiofenzívu. Na Telegrame sa šíria zvesti o pláne vypustiť do ruských zákopov húfy pretekárskych bezpilotných lietadiel, ktoré Ukrajinci nakúpili v Číne. Ukrajinské jednotky sa zhromažďujú na viacerých miestach predĺženého frontu. To predstavuje reálnu hrozbu, že sa pokúsia prejsť cez široký Dneper, aby preťali hlavný územný zisk Ruska v tomto ťažení, ktorým je pozemný most na Krym. Igor Girkin, známy ako Strelkov, veterán ruského útoku proti Ukrajine z roku 2014 a dnes nacionalistický kritik Kremľa, práve prvý raz mnohými slovami predpovedal, že Rusko vojnu prehrá. „Dokonca aj keď pôjde o ‚dôstojnú nefatálnu porážku‘ (v ktorej nepriatelia ustúpia od svojich plánov úplne rozbiť Rusko a zlikvidovať jeho suverenitu), budeme musieť dlho a tvrdo bojovať,“ napísal Strelkov na svojom telegramovom kanáli, ktorý sleduje takmer 800-tisíc ľudí.

Rastúca frustrácia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie