Denník N

Západ musí na Ukrajine zniesť zvýšené riziko

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ukrajinci sa pripravujú na protiofenzívu, ktorá sa buď podarí, alebo nie. Majú predstavu, že zvíťazia. Ale čo my na Západe?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je profesor európskych štúdií na Oxfordskej univerzite

V čase, keď čítate tento článok, tisíce mladých ukrajinských mužov a žien absolvujú posledné cvičenia, kontrolujú svoje zbrane a čakajú na deň D. Vo veľkej ukrajinskej protiofenzíve, ktorá sa môže začať kedykoľvek, niektorých z nich zabijú a mnohých ďalších zrania. Nik z nich z toho nevyjde tak, že by ho to nezmenilo. Mysleli sme si, že sme sa s tým všetkým rozlúčili v roku 1945, ale toto je Európa v roku 2023.

Kľúčom je Krym

Nikto nevie, čo sa v tejto vojenskej kampani stane. Ozaj nikto. Môžeme však mať jasno aspoň v tom, čo chceme, aby sa stalo –, a pevne podporovať Ukrajincov, aby to dosiahli. Rozhodujúce ukrajinské víťazstvo je teraz jedinou istou cestou k trvalému mieru, slobodnej Európe a v konečnom dôsledku aj k lepšiemu Rusku. Už len toto by bol nový deň víťazstva.

Ukrajinci majú svoju teóriu víťazstva, ktoré vedie od úspechu na bojisku k zmene v Moskve. Prednostne by to mala byť zmena režimu a zbavenie sa vojnového zločinca v Kremli. Ale o víťazstvo by šlo aj v takom vysoko nepravdepodobnom prípade, že by Vladimir Putin uznal svoje zlyhanie a stiahol svoje jednotky, i keď by zostal pri moci.

Ako by sa to však podľa nich mohlo stať, vzhľadom na zakopanú ruskú obranu a veľkú výhodu v počte vojakov a v letectve? Jedna odpoveď znie, že tak, ako sa to stalo v ruských dejinách už viackrát, keď vojenské neúspechy spustili revolúcie v rokoch 1905 a 1917. Ak sa ukrajinská armáda dokáže rýchlo dostať na juh k Azovskému moru, obkľúčiť veľké množstvo demoralizovaných ruských síl a obmedziť zásobovanie Krymského polostrova, môže dôjsť k určitému nelineárnemu kolapsu ruskej vojenskej morálky na zemi i súdržnosti režimu v Moskve.

Kľúčom k tomuto scenáru je Krym. Ukrajinci sa chcú zamerať na polostrov (ale nie sa ho hneď pokúšať obsadiť) presne z toho dôvodu, pre ktorý si mnohí západní politici želajú, aby to neurobili: pretože Krym je pre Rusko vec, na ktorej im skutočne záleží. Dodávajú k tomu, že ich krajina nemôže byť nikdy dlhodobo bezpečná, kým bude Krym obrovskou ruskou lietadlovou loďou namierenou na jej srdce.

Keby sa Západ nenechal odradiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie