Denník N

Ruský historik Medvedev: Pre Putina je to tretia svetová vojna a Ukrajina je len testovacie kolo

Ruskí vojaci pochodujú smerom na Červené námestie v Moskve, aby sa zúčastnili na vojenskej prehliadke v utorok 9. mája 2023. Foto - TASR/AP
Ruskí vojaci pochodujú smerom na Červené námestie v Moskve, aby sa zúčastnili na vojenskej prehliadke v utorok 9. mája 2023. Foto – TASR/AP

Rusko musí byť kompletne porazené, Putin musí odísť, krajina musí odovzdať jadrové zbrane, pretože sa jej nedá veriť, a hlavným mestom už nesmie byť Moskva.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je vojna proti Ukrajine Putinova vojna alebo vojna Ruska?

„Predstavte si lavínu,“ začal vysvetľovať ruský historik, spisovateľ a profesor Sergej Medvedev na diskusii organizovanej viedenským Fórom pre žurnalistiku a médiá FJUM. „V horách už týždne sneží a zo štítu visí nad údolím masa snehu. Potom stačí, aby prišla jedna udalosť alebo osoba, jeden hlúpy lyžiar, ktorý lavínu spustí. Bola tam aj bez neho, budovala ju sila prírody, ale bolo jej spustenie nevyhnutné? Nebolo, ale spustila sa. Stačil na to jeden človek.“

Odpoveď na otázku je podľa Medvedeva dôležitá pre nastavenie procesu obnovy po vojne. Na to, aby prestalo byť hrozbou, podľa neho nestačí Rusko len deputinizovať. Treba ho aj denacifikovať, deimperializovať, denuklearizovať a taktiež „demoskvovizovať“.

A zaujímať by to malo všetky krajiny, pretože toto nie je vojna o Ukrajinu. „V Putinovej hlave je to tretia svetová vojna, na ktorú sa pripravoval minimálne pätnásť rokov,“ hovorí Medvedev.

„Ukrajina je len začiatok, je to len testovacie kolo pre veľkú ruskú konfrontáciu so Západom. Je to o novom svetovom poriadku,” myslí si ruský historik.

Rusko nevie svet budovať, ale vie ho ničiť

Vojna proti Ukrajine je podľa Medvedeva „vrytá hlboko v logike ruskej histórie a Putinovho štátu“.

„Nie je to len vojna imperialistického dedičstva,“ povedal. „Nie je to postkoloniálna vojna ruského hnevu a geopolitické zabranie územia. Pre Rusko je toto svetová vojna,“ dodal s tým, že Putin sa na ňu pripravoval roky, čo bolo vidno napríklad v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v roku 2007. Putin vtedy kritizoval to, čo nazval „monopolistickou dominanciou USA vo svetových vzťahoch“.

Tvrdil, že NATO expanduje k ruským hraniciam, a považoval to za hrozbu. „Myslím si, že je očividné, že expanzia NATO nemá nič spoločné s modernizáciou Aliancie alebo s bezpečnosťou v Európe. Naopak, predstavuje vážnu provokáciu, ktorá znižuje vzájomnú dôveru. A my máme právo pýtať sa: proti komu je táto expanzia namierená?“ povedal Putin v prejave.

Ako dodal historik Medvedev, vo vojne preto nejde len o Ukrajinu, ale o svetový poriadok, pričom Rusko sa cíti ako jeden z jeho najväčších tvorcov. Lenže zo svetového poriadku bolo nespravodlivo vytlačené po páde Sovietskeho zväzu. Putin chce podľa Medvedeva „Rusko priviesť naspäť na svetové pódium“.

Ako?

„Rusko nemá ekonomickú moc, takzvanú mäkkú silu, atraktívny spoločensko-ekonomický model, nemá ľudský potenciál ani vojenskú silu, ale má inú moc,“ odpovedá Medvedev. „Silu strachu, moc chaosu a deštrukcie. Rusko teda nemá schopnosť budovať svet,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie