Denník N

Čaputová má na stole stavebné zákony. Ako aktivistka zásahy do práv občanov kritizovala

Zuzana Čaputová ako aktivistka proti Pezinskej skládke v roku 2009 a o trinásť rokov neskôr už ako prezidentka v Národnej rade. Foto – TASR, N – Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová ako aktivistka proti Pezinskej skládke v roku 2009 a o trinásť rokov neskôr už ako prezidentka v Národnej rade. Foto – TASR, N – Tomáš Benedikovič

Prezidentku mimovládky aj Demokrati a Progresívne Slovensko vyzývajú, aby nepodpísala stavebné zákony.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa po prijatí noviel, ktoré výrazne menia stavebnú legislatívu, dostáva do zaujímavej situácie. Ako aktivistka a právnička sa dostala do povedomia v súvislosti s kauzou skládky v Pezinku, keď upozorňovala na to, ako je obchádzaný verejný záujem na úkor súkromnej spoločnosti v meste, v ktorom žije.

Takisto za prvej Ficovej vlády namietala spôsob, akým Smer pretlačil vyvlastňovací zákon, ktorý mal urýchliť výstavbu diaľnic a oslabiť vlastnícke právo majiteľov pozemkov.

Čo má prezidentka na stole

V máji 2023 musí už ako hlava štátu posúdiť novú legislatívu, pri ktorej takisto na seba výrazne naráža verejný a súkromný záujem. Stavebné zákony zreteľne menia dve novely poslanca Jaroslava Karahutu zo Sme rodina, ktoré získali v parlamente podporu zhruba stovky poslancov. Oslabujú verejnosť, samosprávy a ochranu prírody pri pripomienkovaní stavieb a zabetónujú predsedu úradu pre územné plánovanie na sedem rokov.

Zákony podporil celý poslanecký klub Sme rodina, až na dvoch poslancov celý klub OĽaNO, celý poslanecký klub Smeru a mnohí nezaradení poslanci vrátane tých z Republiky.

Schválené zmeny vyvolali viac odmietavých reakcií od politických strán aj mimovládnych organizácií.

„Stavebný Maroš Žilinka“

Europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska hovorí, že Slovensku hrozia miliónové pokuty, ak bude sporná legislatíva napadnutá na súde pre porušenie medzinárodných a európskych záväzkov.

Progresívne Slovensko považuje výsledok hlasovania v parlamente za rozvrat základov ochrany životného prostredia. „Vzniklo nové spojenectvo strán Sme Rodina, OĽaNO, Smer, Hlas a fašistov, ktoré sa rozhodlo zlikvidovať životné prostredie na Slovensku.“ Pripomeňme, že Čaputová bola do prezidentských volieb podpredsedníčkou tejto mimoparlamentnej strany.

PS kritizuje, že je zásadne oslabená možnosť verejnosti pripomienkovať projekty, ktoré môžu mať vplyv na životné prostredie. Europoslanec Michal Wiezik (PS) pripomína, že v minulosti práve občiansky aktivizmus a verejný tlak pomohol zastaviť škodlivé projekty, napríklad výstavbu malých vodných elektrární na Hrone či rozširovanie lyžiarskych stredísk v Národnom parku Nízke Tatry.

Dosluhujúci štátny tajomník ministerstva životného prostredia a právnik Michal Kiča (Demokrati) tvrdí, že schválená legislatíva je v rozpore s ústavou, európskou smernicou o posudzovaní vplyvov na životné prostredie aj medzinárodným Aarhuským dohovorom.

Demokrati tvrdia, že poslanci stvorili „stavebného Maroša Žilinku“, pretože predseda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Sme rodina

Štefan Holý

Životné prostredie

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie