Denník N

Môže byť maďarská prezidentka Novák protiváhou Orbána? Je to iba zdanlivé, vraví analytik

Maďarská prezidentka Katalin Novák. Foto - TASR
Maďarská prezidentka Katalin Novák. Foto – TASR

Maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorú nominovala vládna strana Fidesz, nastúpila do svojho úradu pred rokom. Jej doterajšia činnosť naznačovala, že bude reprezentovať miernejšiu politiku ako premiér Viktor Orbán, najmä vo vzťahu k Ukrajine.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Maďarská prezidentka sa naposledy zviditeľnila tým, že pri príležitosti návštevy pápeža v Budapešti udelila prezidentskú milosť ikonickej postave maďarskej krajnej pravice Györgyovi Budaházymu, ktorý bol odsúdený za terorizmus. Nie dlho predtým však parlamentu vrátila zákon pre pasáž, ktorá by dokonale zapadala do politiky maďarskej vlády.

Novák poslala späť 22. apríla maďarskému parlamentu na zváženie nový zákon proti korupcii, ktorý bol prijatý 11. apríla. Tento zákon okrem iného reguluje aj to, ako podať sťažnosť a anonymné nahlásenie, ak je napríklad niekto svedkom korupcie.

Zákon obsahuje aj časť, podľa ktorej možno podať sťažnosť aj na tých, ktorí neuznávajú úlohu manželstva a rodiny danú ústavou alebo právo detí na sebaurčenie na základe pohlavia pri narodení, respektíve právo na ochranu a starostlivosť potrebné na vhodný telesný, duševný a morálny rozvoj.

Spôsobom svojho vzniku sa zákon podobá zákonu na ochranu detí, do ktorého vložila maďarská vláda – s odvolávaním sa na ochranu detí – časť, ktorá spája LGBTI+ ľudí s pedofíliou. Tento zákon podpísal ešte bývalý prezident János Áder.

Zákon proti korupcii však Katalin Novák nepodpísala, vrátila ho s odôvodnením, že spomínaná časť neposilňuje, skôr oslabuje ochranu ústavných hodnôt a môže slúžiť na prehlbovanie nedôvery v spoločnosti.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie