Denník N

Desaťročia chráni ohrozené delfínovce pred ortuťou. Kolumbijský vedec sa pri tom sám otrávil

Fernando Trujillo (vľavo) a jeho kolegovia vypúšťajú odchyteného delfínovca späť do prírody. Foto - Andrés Cardona/Washington Post
Fernando Trujillo (vľavo) a jeho kolegovia vypúšťajú odchyteného delfínovca späť do prírody. Foto – Andrés Cardona/Washington Post

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Diana Duránová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Vedci už po bahnistej rieke Orinoko cestovali niekoľko hodín, ich jednomotorový čln bol obklopený skalami a vtom hlavný biológ zakričal.

„Delfínovce!“ zvolal Fernando Trujillo, čím prekvapil svoj tím. „Sú presne tam!“

Pätnásť pasažierov otočilo hlavami a kapitán vyrazil na miesto. Bol to vzácny pohľad na ohrozený druh, ktorý symbolizuje kolumbijskú Amazóniu. Išlo o ružové delfínovce amazonské, ktoré miestne domorodé komunity považujú za posvätné zvieratá.

A zrazu ich vedci uvideli hneď šesť naraz – všetko samice vrátane štyroch gravidných. Týmto konkrétnym delfínovcom chýbalo ružovkasté zafarbenie typické pre niektoré jedince tohto druhu. Napriek tomu však vedcov uchvátili.

Tím sa pustil do akcie – zakryli oči každému z delfínovcov, aby boli v menšom strese. Popritom pozorne sledovali ich dýchanie. Telá delfínovcov neustále ovlažovali – s výnimkou dutín, ktoré Trujillo monitoroval a chránil.

Alarmujúce výsledky

Trujillo venoval výskumu týchto delfínovcov desaťročia svojho života. Svoj tím priviedol sem – do sútoku riek Meta a Orinoko –, aby delfínovcom odobral vzorky krvi a tkaniva. Hlavnou úlohou bolo preskúmať ich telesné zdravie.

Vedci však dúfali, že sa vďaka výskumu delfínovcov dozvedia viac aj o tom, ako tunajšia ťažba zlata a iných surovín ohrozuje životy miestnych obyvateľov.

V Amazónii sú delfínovce indikátormi ohrozenia, hovorí 27-ročná Jimena Valderramová, veterinárka, ktorá pracuje s Trujillom tri roky: „Hromadia to, čo vyhodíme do riek.“

Medzi najväčšie obavy vedcov patrí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Latinská Amerika

Ochrana prírody

Príroda

Prírodné vedy

Životné prostredie

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie