Denník N

Výbohov a Pčolinského obhajca dostal stopku na Európskom súde. Advokát Urban nemôže zastupovať v Štrasburgu klientov

Ondrej Urban. Foto -TASR
Ondrej Urban. Foto -TASR

Ministerstvo spravodlivosti nevie o tom, že by podobné rozhodnutie v minulosti prijal ESĽP voči nejakému inému slovenskému advokátovi. Otázne je, či sa také niečo stalo v rámci celej Európy. Slovenská advokátska komora hovorí o reputačnom probléme.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Advokát Ondrej Urban nebude môcť dva roky zastupovať svojich klientov pred Európskym súdom pre ľudské práva. O tom, že je vylúčený z konaní v Štrasburgu, rozhodla už pred mesiacom predsedníčka súdu Síofra O’Learyová, v týchto dňoch o jej rozhodnutí informovalo ministerstvo spravodlivosti. 

Urban je známy ako obhajca bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. A aj ten sa v minulosti pokúšal brániť na európskom súde. Vlani na jar pribudol Urban aj v obhajobnom tíme Miroslava Výboha, podnikateľa blízkeho predsedovi Smeru Robertovi Ficovi.

Medzi známych klientov Urbana patrí „grófka“ z východného Slovenska, exposlankyňa Smeru obžalovaná zo subvenčného podvodu Ľudmila Rošková, ale aj bývalý bratislavský sudca Richard Molnár či Ivan Lexa, riaditeľ SIS z obdobia vlády Vladimíra Mečiara. Istý čas zastupoval aj poslanca Martina Borguľu z kandidátky Sme rodina.

Urban

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miroslav Výboh

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie