Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Poučenie z krízového vývoja, n-té vydanie

Foto – TASR
Foto – TASR

1. Od Vlčana k Ódorovi 2. Zdroje chaosu 3. Dilema 4. Meče na pluhy alebo naopak?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Od Vlčana k Ódorovi

K vybraným miestnym problémom dnes len veľmi úsečne, všetko ste už počuli a čítali inde.

Hľadanie Vlčanovho politického tútora (v mediálnej perspektíve buď Heger, alebo Matovič) uzavrime tým, že od polovice decembra 2022 bol pán minister „nominantom“ pani prezidentky.

Na otázku, dokedy a ako bude vládnuť Ódorova vláda, sú tiež jednoduché odpovede. Vládnuť bude do vymenovania ďalšej vlády, ktoré teoreticky prichádza do úvahy kedykoľvek po jej prípadnom odvolaní v dôsledku rozhodnutia parlamentu, ale je zjavné, že prakticky je o ňom účelné uvažovať až po povolebnom zostavení novej vlády. Rozsah jej pôsobnosti bude závisieť od hlasovania Národnej rady o vyslovení dôvery, a to v lehote do 30 dní od jej menovania. Ak dôveru získa, bude to plnohodnotný kabinet, ak ju nezíska, prezidentka vládu odvolá a tá bude pôsobiť v totožnom ústavno-právnom režime, v akom ostatných päť mesiacov fungovala vláda Eduarda Hegera.

Paralely s Moravčíkovou vládou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie