Denník N

Nové pesničky Beatles, Nirvany alebo Oasis? Žiadny problém. Sedem príkladov toho, čo dnes dokáže umelá inteligencia v hudbe

Spoločná promo fotka Beatles, Nirvany a Oasis podľa umelej inteligencie. Foto - Midjourney
Spoločná promo fotka Beatles, Nirvany a Oasis podľa umelej inteligencie. Foto – Midjourney

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bude umelá inteligencia (AI) prínosom alebo bude chcieť vyhubiť ľudstvo ako vo filmoch o Terminátorovi? Odpoveď zatiaľ nechajme bokom a pozrime sa, čo všetko AI dokázala za posledný čas v popmusic.

Debatu o jej prínose v hudbe a o samotnom zmysle ľudskej kreativity odštartovala skladba Heart of My Sleeve, duet, v ktorom sa (ne)stretli Drake a The Weekend. K nemu sa pridal album AISIS znejúci ako nahrávka Oasis, ktorú kapela nikdy nevydala, a internet zaplavujú tisíce AI trackov rôznej kvality.

Majitelia autorských práv sa ich snažia priebežne mazať, no ich boj je rovnako nezmyselný, ako keď sa koncom 90. rokov snažili zakázať pirátsky hudobný softvér Napster. Je to boj, ktorý sa nedá vyhrať. Vybrali sme niekoľko príkladov, ktoré ukazujú na rôzne dnešné možnosti využitia umelej inteligencie v popmusic.

Drake AI – Heart On My Sleeve ft. The Weeknd AI

Rôzne hudobné AI variácie tu boli už predtým, ale málokto si ich všimol. Až teraz, keď sa diskutuje o našej budúcnosti spojenej s umelou inteligenciou, pozornosť strhla skladba Heart On My Sleeve, ktorú začiatkom apríla zverejnil niekto pod menom Ghostwriter977. Keďže z nej znel hlas rapera Drakea a speváka The Weeknd, dvoch najpopulárnejších hudobníkov tejto planéty, stala sa cez noc populárna, no rýchlo vyšlo najavo, že ide o podvrh.

Po pár dňoch zasiahol majiteľ práv Universal Music a dosiahol, že skladbu stiahli z jednotlivých streamovacích platforiem. A to aj napriek tomu, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Umelá inteligencia

Kultúra

Teraz najčítanejšie