Denník N

Vykorisťovanie, depresie a toxickí fanúšikovia. Prečo Južná Kórea prichádza o svoje mladé hviezdy

Moon Bin (vpravo) a Sanha. Foto – Wikipedia (CC BY 2.0)
Moon Bin (vpravo) a Sanha. Foto – Wikipedia (CC BY 2.0)

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pred pár týždňami zasiahla fanúšikov kórejskej hudby smutná správa o smrti 25-ročného speváka Moona Bina z chlapčenskej skupiny Astro. Mladého interpreta bez známok života našiel jeho manažér večer 19. apríla v jeho byte v Soule. Polícia neskôr po pitve potvrdila, že si spevák vzal život.

Nie je to jediná smrť, ktorá za posledné roky otriasla svetom kórejského hudobného priemyslu. Znova sa tak otvára otázka, ako môžu prísne pravidlá talentových agentúr a produkčných spoločností ovplyvňovať psychické zdravie mladých umelcov v krajine, ktorá sa umiestnila na štvrtom mieste v počte samovrážd.

Farmy na pekných ľudí 

Povedomie sveta o juhokórejskom pope (skrátene k-pop) zvýšil v roku 2012 umelec Psy so svojou piesňou Gangnam Style. Odvtedy získal tento štýl hudby nálepku s tónom výstrednosti, pestrosti a mnohokrát aj gýča. Talentové a produkčné spoločnosti v Južnej Kórei však neváhali využiť potenciál veľkej popularity. Postupne tak vytvárali nové a nové hudobné skupiny či sólových spevákov, ktorí im obratom začali prinášať miliardové zisky. S každou generáciou nových ‚idolov‘ sa postupne mení aj svetové povedomie o k-pope.

Talent je pri výbere mladých hviezd druhoradý, na prvom mieste je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Hudba

Mladí

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie