Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Blíži sa najväčšia zmena internetového vyhľadávania od vzniku Googlu

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa dočítate:

  • mladík sa priznal k jednému z najväčších hekerských útokov na sociálne siete;
  • blíži sa zásadná zmena internetového vyhľadávania;
  • Medzinárodný tlačový inštitút odporúča ďalšie reformy;
  • a ďalšie dôležité správy o médiách a internete.
Ilustračné foto – Sebastiaan Stam/Unsplash/CC

23-ročný Brit Joseph James O’Connor na súde v New Yorku priznal účasť na jednom z najväčších hekerských útokov v dejinách sociálnych médií.

V roku 2020 spolu s ďalšími členmi svojej hekerskej skupiny ovládol viac ako 130 účtov na Twitteri, vrátane profilov Joea Bidena, Baracka Obamu, Elona Muska, Kim Kardashianovej či Billa Gatesa.

Na týchto účtoch vyzvali ľudí, aby im poslali bitcoiny s prísľubom, že ich peniaze zdvojnásobia.

Podvodné príspevky videlo zhruba 350 miliónov používateľov Twittera, tisícky ľudí sa nechali nachytať.

Podvodný príspevok na Twitteri.

Viac informácií: O’Connor vystupoval pod prezývkou PlugwalkJoe, zadržali ho pred dvoma rokmi v Španielsku, odkiaľ ho vydali do USA. Teraz mu podľa BBC hrozí maximálny trest viac ako 70 rokov väzenia. No keďže sa priznal, verdikt bude výrazne miernejší.

  • Okrem heknutia účtov mladík vraj ukradol 794-tisíc dolárov v kryptomenách. Na súde sa priznal k vydieraniu, prenasledovaniu, podvodom a praniu špinavých peňazí, píše Guardian.
  • O’Connor hekol účty tiktokerke Addison Raeovej a herečke Belle Thorneovej a vyhrážal sa im, že zverejní ich súkromné informácie a fotky.
  • Americká prokuratúra vraví, že „obťažoval, vyhrážal sa a vydieral svoje obete, čím spôsobil značnú emocionálnu ujmu“.
  • Experti sa zhodli, že následky hekerského útoku na Twitteri mohli byť oveľa horšie, keby boli ciele útočníkov sofistikovanejšie ako len rýchle zbohatnutie.

Prečo je to dôležité: Hekerský útok bol vážnym bezpečnostným zlyhaním zamestnancov Twitteru. Hekeri od nich totiž telefonicky vylákali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Google

Hekeri a kyberbezpečnosť

Mediabriefing logoMediaBrífing

X/Twitter

Svet

Teraz najčítanejšie