Denník N

Karas dostal novelu do parlamentu poza Hegerov chrbát. Mimovládky varujú, že je ušitá pre oligarchov

Eduard Heger a Viliam Karas. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger a Viliam Karas. Foto N – Tomáš Benedikovič

Posledné dni Viliama Karasa na ministerstve spravodlivosti sprevádzali zvláštne okolnosti. Proti vôli premiéra Eduarda Hegera neštandardne pretláčal novelu, ktorá podľa mimovládok umožní oligarchom skrývať majetok. Združenie sudcov Slovenska a advokátska komora, ktorú donedávna viedol, sa snažili, aby bol v úradníckej vláde. Od Maroša Žilinku dostal medailu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Viliam Karas ešte ako minister spravodlivosti neakceptoval stopku od Eduarda Hegera, ktorý na vláde zastavil jeho kontroverznú novelu. Poza premiérov chrbát sa dohodol s dvoma poslancami, nech jeho návrh predložia do parlamentu, a teraz sa zvádza boj, či prejde.

Desiatka významných mimovládnych organizácií varuje, že novela zákona o nadáciách zavádza súkromné nadácie, ktoré sú ušité tak, že v skutočnosti pomôžu zakryť majetok oligarchom. Karas ich kritiku odmieta.

O novele by mali poslanci hlasovať tento týždeň. Ak by ju posunuli do ďalšieho kola schvaľovania, definitívne by o nej stihli rozhodovať v júni, keď by mala byť posledná riadna schôdza pred predčasnými voľbami.

Rozhodujúci bude postoj OĽaNO a Hlasu

Pri hlasovaní, či návrh prejde ďalej, bude kľúčový postoj OĽaNO a Hlasu, ktoré neprezradili, či ho podporia. Proti novele sú SaS, Demokrati, naopak, očakáva sa podpora Sme rodiny, Smeru a radikálov.

To, ako končiaci minister Karas návrh pretláčal, sa vymyká bežným pravidlám.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Sme rodina

Viliam Karas

Slovensko

Teraz najčítanejšie