Denník N

Cudzopasníci na príbehu Zuzany Čaputovej

Aký je príbeh takého Roberta Fica alebo Igora Matoviča? Všetci ho poznáme, ale napriek tomu žiaden neexistuje.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Kto nemá vlastný skutočný príbeh, nemôže byť sebou samým. Preto „môže neustále klamať, lebo nemá skutočný cit pre seba samého. Nie je v ňom reálna osoba s vnútorným životom, ktorý by mohol zradiť“. Takto vysvetľuje americký psychológ Dan McAdams osobnosť Donalda Trumpa, ale jeho popis sedí na mnohých slovenských politikov.

Aký je príbeh takého Roberta Fica alebo Igora Matoviča? Všetci ho poznáme, ale napriek tomu žiaden neexistuje. Sú to len epizódy bez akejkoľvek spojitosti – okrem túžby po moci a popularite. Navzájom sa tie epizódy neustále popierajú, napríklad keď sa Fico ako premiér domáhal amerického uznania a dnes obviňuje prezidentku Zuzanu Čaputovú, že je americká agentka. McAdams nazýva Trumpa „epizodickým mužom“. V slovenskej politike je takých celá plejáda.

Útoky na Zuzanu Čaputovú nie sú vedené len politickou vypočítavosťou. Sú vedené nenávisťou voči jej vlastnému príbehu, ktorý je skutočný, spojitý a nie sú v ňom žiadne rozpory – od pezinskej skládky až po prezidentskú funkciu.

V týchto útokoch sa zrkadlí celý slovenský súboj medzi prázdnotou a samonosnou existenciou. Pod prázdnotou mám na mysli neschopnosť fašistov a populistov existovať bez nepriateľa. Zjednodušene: čo by zostalo z Fica alebo Matoviča, keby nebolo Čaputovej? Nič. Prázdnota.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Komentáre

Teraz najčítanejšie