Denník N

Jaroslav Naď: Je nechutné, že Vlčanova firma si pýtala dotáciu

Jaroslav Naď. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jaroslav Naď. Foto N – Tomáš Benedikovič

Končiaci minister obrany a podpredseda Demokratov Jaroslav Naď opisuje, ako vyzeral pokus o riešenie kauzy Vlčan, či mohol Heger koncu vlády zabrániť, ale aj to, ako bude jeho strana ďalej fungovať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore sa dočítate aj to:

  • ako sa snažili presvedčiť Samuela Vlčana, aby nezobral dotáciu;
  • prečo je podľa neho výhoda, že Demokrati už nebudú vo vláde;
  • ako chcú financovať kampaň;
  • kto po ňom nastupuje na ministerstvo.

V piatok ste boli zrejme naposledy na zasadnutí vlády Eduarda Hegera. Kto môže za to, že táto vláda nebude pokračovať do predčasných volieb, ale že ju vystrieda vláda odborníkov vedená Ľudovítom Ódorom?

Osobne v tom vidím troch hlavných negatívnych hrdinov. Prvým je jednoznačne Richard Sulík, ktorý povalil tretiu vládu, v ktorej bol, a úspešne sa mu podarilo obmedziť aj úradnícku vládu pani prezidentky, hoci v nej nie je. Druhý je Igor Matovič. Nie som typ človeka, ktorý by sa nepekne vyjadroval o svojich bývalých šéfoch. Igor urobil zásadné a pozitívne veci, ale chybnými krokmi boli jeho prístup a nekonečné hádky. Treba povedať, že s nimi začal Sulík, akokoľvek sa snažil z tohto vykorčuľovať.

Ale zaujíma ma, prečo vlastne skončila aj dočasná vláda?

Nemuseli by sme tam byť, keby Igor odovzdal demisiu, ako ju mal pripravenú. Tretím dôvodom bol Robert Fico a oligarchovia, ktorí robili všetko pre to, aby vláda nefungovala, lebo sa báli vzhľadom na činy, ktoré urobili v minulosti. Dôvod, prečo táto dočasne poverená vláda musela skončiť, je úplne jasný – minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan.

Dalo sa tomu nejako zabrániť? Snažili ste sa nejakým spôsobom kauzu vyriešiť, skúšali ste vy a Heger ministrovi Vlčanovi vyhovoriť, aby odstúpil a namiesto toho vrátil dotáciu? 

Samozrejme. Je pre mňa ľudsky a politicky nepredstaviteľné, aby som si ako člen vlády žiadal dotáciu na akomkoľvek ministerstve. Ani 30-tisíc na opravu kultúrnej pamiatky, na ktorú by som mal nárok, aby som nedostal do zlej situácie ministerku kultúry a celú vládu, lebo je to nemorálne. Nikto z nás nevedel o tom, že si Vlčan cez spoločnosť, ktorá je spoluvlastnená firmou, kde má nejaké percentá, požiada o dotáciu.

Matovič Hegerovi vyčíta, že o kauze vedel dva týždne, kým sa začala riešiť. Neriešili ste to? 

To, že sme to neriešili, je klamstvo a tých povedal Matovič pri Vlčanovej kauze viac. Dozvedel som sa to približne po 20. apríli takým spôsobom, že sa Vlčan začal vyhrážať demisiou pre list, ktorý mu napísal Ján Budaj. Napísal mu v ňom, že ministerstvo životného prostredia zistilo, že je konečným užívateľom výhod, že je to nemorálne a neetické a že by mal odstúpiť od žiadosti. Nevyžadoval od neho demisiu, ale aby od žiadosti odstúpil. V tom momente začal Vlčan vydierať, že podá demisiu. Vedelo sa, že pani prezidentka povedala, že ak ešte jeden člen vlády odíde, tak vláda padne. Takže áno, spolu rokovali pán premiér aj pani prezidentka, Vlčan, Budaj a hľadali riešenie, ako to spraviť. Záver bol, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Hegerova vláda

Jaroslav Naď

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie