Denník N

Bezstarostné XXXL jazdy: príhody z Afganistanu, Japonska a Náhorného Karabachu

Afganistan. Foto N - Andrej Bán
Afganistan. Foto N – Andrej Bán

Pokračovanie nostalgických spomienok na autá a šoférov z rôznych nebezpečných zón sveta.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prešli sme okolo Fukušimy a ocitli sme sa na severe. Krásna krajina, ibaže na poliach pribúdali vlnami oceánu naplavené autá. A nielen na poliach, zhluky áut zaplnili aj riečky a kanály.

Niektoré sa dokonca ocitli na streche päťposchodovej budovy (Onagawa) či v korunách stromov. Jedna dodávka skončila na balkóne na druhom poschodí.

Ničivá sila cunami porozhadzovala autá ako umelec artefakty na výstave.

Afganistan, 2010

Sú krajiny, napríklad Afganistan, do ktorých napriek veľkej motoristickej vášni radšej letím lietadlom, ako idem autom.

Môj kamarát, spoluzakladateľ Člověka v tísni, bývalý český senátor a exposlanec Európskeho parlamentu Jaromír Štětina pritom aj do Kábulu zvykol z Prahy jazdiť sponzorskou oktáviou 4×4. Mirek je však iný dobrodruh.

Afganistan je nádherná krajina, ktorá trpela takmer piatimi dekádami vojen. Dnes sa k moci vrátila krutovláda Talibanu.

Ak ste prominentný cudzinec, môže sa stať, že vás po provincii Vardak transportujú americké vojenské vrtuľníky a americké obrnené vozidlá MRAP. Takú možnosť však nemá každý.

A najmä to ani nie je úplne bezpečné, ako mi v jednom MRAP-e potvrdil francúzsky vojak. Na otázku, či prežijeme prípadnú explóziu míny na ceste, odpovedal vecne:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Boj o Náhorný Karabach

Svet

Teraz najčítanejšie