Denník N

Marián Leško: Od pondelka budeme mať takú kvalitnú vládu, akú sme ešte nemali

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Boris Kollár sa pri paragrafe 363 nie že demaskoval, ale dal dole aj slipy, hovorí politický komentátor a analytik Marián Leško.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Prezidentka Zuzana Čaputová na budúci týždeň vymenuje úradnícku vládu. Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová povedala, že postup prezidentky nemá oporu v ústave, mení sa zaužívaná tradícia, pretože tá podľa nej bola postavená na výbere premiéra a dohode parlamentu a prezidentka teraz podľa nej politické strany ignoruje a vybrala ministrov sama. Postupuje prezidentka v súlade s ústavou alebo v rozpore s ňou?

Podľa mňa postupuje úplne v súlade s ústavou. Kľúčová veta v ústave je: Prezidentka svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Parlament nebol od polovice decembra do polovice mája schopný dohodnúť sa, aby mohla vládnuť väčšinová vláda. Nevytvorila sa ani situácia, že by vláda mala tolerovanú podporu. Prezidentka musela pristúpiť k vlastnému riešeniu, nič iné jej nezostávalo. Ak parlament nebol schopný za pol roka dospieť k dohode, prezidentka musela konať. Pretože je zodpovedná za to, aby štát mal funkčnú vládu, a vláda Eduarda Hegera po všetkých odchodoch funkčná už nebola.

Je v poriadku, že prezidentka nedohaduje ministrov spolu s politickými stranami?

Keby sa o tom začala dohadovať s politickými stranami, tak nová úradnícka vláda nevznikne ani do septembra. Každá strana má svoju vlastnú predstavu o tom, kto by tam mal alebo nemal byť. Dať do súladu to, čo si predstavujú Uhrík, Fico a Kotleba a na druhej strane Matovič a napríklad pani Remišová, a zosúladiť to, aby všetci povedali, že toto je úradnícka vláda, ktorú môžeme podporiť – to je politická kvadratúra kruhu. Ja si myslím, že pani prezidentka urobila veľmi dobre, že sa do toho nepustila a urobila to podľa seba.

Premiér Heger jej aj tak vytkol, že sa nechala ovplyvniť pri ministrovi hospodárstva Richardom Sulíkom. Pôvodne bol kandidátom Peter Švec, podľa neoficiálnych informácií Sulík povedal, že v tom prípade SaS nevysloví vláde podporu.

Toto sú rušivé momenty. Nominácia ministra hospodárstva a nominácia ministra školstva naozaj neprebehli celkom podľa kostolného poriadku. Je to rušivé, vrhá to trochu tieň na spôsob, akým vznikala úradnícka vláda. Myslím si, že tak ako v prípade nominanta na ministra kultúry, možno stálo za to, aby Prezidentský palác ukázal trocha viac odolnosti.

Mali si stáť za Júliusom Barczim, už keď mu zatelefonovali? 

Presne tak.

Veronika Remišová nesúhlasí ani s tým, že premiérom v tejto vláde odborníkov bude Ľudovít Ódor, a argumentuje tým, že ako viceguvernér NBS mohol na medzinárodných fórach vyvažovať hanbu, ktorú Slovensko má, pretože guvernér NBS Peter Kažimír je obžalovaný z korupcie. Je to problém, že NBS príde o viceguvernéra?

Pokiaľ mi je známe, NBS má kompletné vedenie. Má guvernéra, bankovú radu a má všetky dôležité posty obsadené. Je to dôležitá a významná inštitúcia, ale to, aby krajina mala funkčnú vládu, aby tá vláda bola na úrovni požiadaviek a nárokov na súčasnosť, je podľa mňa dôležitejšie. To, že si prezidentka vybrala viceguvernéra, dala mu svoju dôveru, aby viedol vládu do volieb, je významovo rádovo dôležitejšie ako to, že či má alebo nemá národná banka viceguvernéra.

Ako sa Ódor uviedol v prvý deň, keď bol všade jeho citát, že na útoky Roberta Fica o Sorosovej vláde môže povedať iba to, že mu ďakuje, že ho vymenovala jeho vláda za viceguvernéra NBS? 

Pána Ódora poznám už niekoľko rokov. Toto je jeho štýl. Som rád, že si ho uchoval, pretože sú veci, ku ktorým sa treba vyjadrovať smrteľne vážne, a sú veci, kde treba využiť zmysel pre humor. Z našich stretnutí mi je veľmi dobre známe, že pán Ódor zmysel pre humor má, a dúfam, že ho bude využívať čo najčastejšie.

Strana Za ľudí už bude len Veronika Remišová, po návrate z vlády nahradí v parlamente jedinú poslankyňu strany. Bolo doterajšie pôsobenie pani Remišovej v politike úspešné?

Ja by som to rozdelil do dvoch častí. Kým bola aktivistka, kým bola v opozícii, tak sa jej toho veľa vytknúť nedalo. Robila dobrú opozičnú politiku proti tretej vláde Roberta Fica a prvej vláde Petra Pellegriniho. Približne pol roka, keď Igor Matovič dokončoval dom, tú stranu fakticky viedla. Vtedy OĽaNO stúpalo v preferenciách, toto bolo všetko v poriadku. Zlom v jej politickej úspešnosti nastal, keď sa stala členkou Za ľudí. Podľa mojich informácií bola jednou z tých, ktorí presviedčali prezidenta Kisku, aby nešiel do koalície alebo do trojspolku s PS a Spolu. Neskôr sa ukázalo, že to malo ďalekosiahle zásadné a negatívne následky. Potom, keď sa stala predsedníčkou Za ľudí, už to išlo od desiatich k piatim, pretože keď si tam mala vybrať, či nebude predsedníčkou alebo či rozbije stranu na úplný štrk, tak si vybrala druhú možnosť a doviedla stranu do katastrofy. Takže je asi úspešná ako Ján Ľupták so Združením robotníkov Slovenska, Rudolf Schuster so Stranou občianskeho porozumenia, Pavol Rusko s Alianciou nového občana a Radoslav Procházka so stranou Sieť – urobila zo Za ľudí stranu na jedno použitie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Fico

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Veronika Remišová

Voľby 2023

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie