Denník N

Gyimesi sa v Aliancii cíti ako doma, no strana sa môže v najbližších dňoch rozpadnúť

György Gyimesi na tlačovke platformy SMK Aliancie. Foto - Napunk
György Gyimesi na tlačovke platformy SMK Aliancie. Foto – Napunk

György Gyimesi sa dohodol s jednou platformou spojenej maďarskej strany na svojej kandidatúre, druhá však preňho môže Alianciu opustiť.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V sídle strany Aliancia sa v sobotu zrodilo rozhodnutie, ktoré môže mať zásadný vplyv na ďalší vývoj maďarskej politiky na Slovensku. Platforma SMK, ktorej šéfuje József Berényi, po niekoľkomesačných rokovaniach oznámila dohodu s Györgyom Gyimesim. Bývalý poslanec OĽaNO bude v predčasných voľbách na kandidátke Aliancie.

Aliancia vznikla spojením troch maďarských strán: SMK, Mosta-Híd a Spolupatričnosti, ktoré tvoria platformy strany. Platforma Most-Híd viackrát vyhlásila, že s Gyimesiho kandidatúrou nesúhlasí, a ak bude na kandidátke strany, oni Alianciu opustia. Naposledy to potvrdili iba pred dvoma dňami, 11. mája.

Gyimesi má 150. miesto

Platforma SMK teraz rozhodla o 75 miestach, ktoré im prináležia na kandidátke Aliancie. Na tlačovke, kde oznámili mená kandidátov, sa zúčastnil aj Gyimesi a popri predsedovi platformy a predsedovi strany bol jediný, kto dostal slovo.

Gyimesi bude mať 150. miesto na kandidátke. Berényi to odôvodnil tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie