Denník N

Mlčali novinári o Kolíne? Zlyhala polícia? Šokovaní Nemci čakajú odpovede

Policajti hliadkujú pred hlavnou stanicou v Kolíne. Foto - TASR/AP
Policajti hliadkujú pred hlavnou stanicou v Kolíne. Foto – TASR/AP

Policajní odborári vyhlásili, že vzhľadom na veľkosť miesta aj počet ľudí bolo policajtov málo.

To, ako hystericky a nenávistne reaguje časť  Nemcov na prípady sexuálneho obťažovania žien v Kolíne a aj v iných nemeckých mestách, zrejme veľmi neprekvapuje.

Pod nálady, ktoré sú v mnohých prípadoch odvrátením sa od toho, ako s nadšením Nemci vítali utečencov, sa však podpísalo aj to, ako prípad komunikovali policajti, médiá aj politici.

Svojou pomalosťou, nesprávnym odhadom závažnosti udalosti, nedobrými mediálnymi výstupmi a zrejme aj prílišnou, hoci pochopiteľnou politickou korektnosťou umožnili, aby závažnú debatu ukradli extrémisti. Tí svojím čiernobielym videním sveta a jednoduchými riešeniami zaplavili sociálne siete a diskusné fóra.

Mlčanie médií?

Zlyhaní je viacero, a keď sa skombinujú, celá udalosť vyzerá ešte dramatickejšie.

Incident sa odohral na Silvestra, nasledoval Nový rok a víkend v stále sviatočnej atmosfére. Aj preto sa do médií správa dostala až v pondelok. Sociálne siete a obskúrne stránky však pracovali aj cez víkend a prinášali výpovede svedkov aj upozornenia, že údajnými páchateľmi boli muži severoafrického či arabského výzoru.

To len živilo debatu o tom, že „mainstreamové“ médiá sa o téme boja písať, že zakrývajú pravdu, lebo je politicky nepohodlná a nezapadá do atmosféry vítania utečencov. Jasný obraz o tom, čo sa vlastne stalo a kto sú páchatelia, dodnes nie je jasný.

Sťažnosti verejnosti na prácu médií sa dostali na takú úroveň, že verejnoprávna televízia ZDF sa ospravedlnila za to, že o udalosti neinformovala v pondelkovej hlavnej spravodajskej relácii Heute, ale urobila to až v utorok, keď získala ďalšie vyjadrenia k incidentu. „Bol to zlý odhad,“ uviedol zástupca šéfredaktora Elmar Thevessen.

Urobila polícia dosť?

Medzitým sa však už zaváhania médií chytili niektorí politici. Andreas Scheuer z CSU napríklad podľa Guardianu obvinil médiá z kartelu mlčania. Iní zase zdôraznili, že médiá by mali otvoriť aj debatu o kultúrnych rozdieloch, o vnímaní ženy v moslimskej spoločnosti.

Celý incident komplikuje aj skutočnosť, že polícia podľa verejnosti málo konala. Objavili sa otázky, či silvestrovské oslavy, ktoré sa odohrali na miestach s vyššou pouličnou kriminalitou, dostatočne monitorovala. Ľudia sa tiež pýtali, prečo polícia nezachytila prípady, keď ženy obstúpila skupina mužov a obťažovali ich, hlavne keď poškodené podľa svedkov kričali o pomoc.

BBC napísala, že na silvestrovskú noc vyčlenili 70 policajtov na stráženie hlavnej stanice a 140 do ulíc. Objavili sa svedectvá, že policajti boli benevolentní k výtržníctvam, čo si tiež niektorí ľudia vysvetľujú tak, že sa báli konfrontovať prisťahovalcov.

Policajní odborári vyhlásili, že vzhľadom na veľkosť miesta aj počet ľudí bolo policajtov málo.

Hoci na políciu dorazilo najmenej 106 trestných oznámení, nateraz nikoho nezadržali. Podozriví sú traja muži, podľa Washington Post dvaja z nich majú marocké občianstvo.

Nikto nepotvrdil ani nevyvrátil, že medzi útočníkmi boli aj prisťahovalci z najnovšej utečeneckej krízy. Identifikácia páchateľov je podľa polície komplikovaná, lebo záznamy z priemyselných kamier sú nejasné a neobsahujú nespochybniteľné dôkazy.

Nedá sa vylúčiť, že napokon ani nikoho neobvinia, ale ako pripomínajú ženské organizácie, to nie je pri týchto typoch útokov až také netypické.

„Pre budúcnosť je zásadné, aby bolo v teréne viac ľudí, to je niečo, čo žiadame dlho, a aby útočníkov stíhali a potrestali,“ hovorí Irmgard Kopetzky z kolínskeho krízového centra pre obete znásilnenia. Aj on však varuje pred urýchlenými závermi.

Väčšina páchateľov sexuálne motivovaných činov v Nemecku sú buď domáci, alebo sexuálni násilníci a vyskytujú sa vo všetkých skupinách obyvateľstva. Dáta o sexuálnom násilí sú však všeobecne problematické, lebo veľa obetí ho z rôznych dôvodov neohlási.

Násilie na ženách je dlhodobý jav a udalosti v Kolíne sú len jedným z jeho prejavov. Viacerých policajných predstaviteľov však zarazila možnosť, že mohlo ísť o organizovanú akciu.

Držte si ich od tela

Ženy sa, pochopiteľne, cítia ako najviac poškodené v celom prípade, čo ešte podľa kritikov veľmi nešťastne podporila starostka Kolína Henriette Rekerová, ktorá im odporúčala, aby sa od neznámych mužov držali vo vzdialenosti svojho ramena a chodili spolu v skupinkách.

Tento prístup, keď sa ženám podsúva názor, že násilné správanie zo strany mužov si privolávajú svojím správaním, je veľmi zastaraný a hlavne nešťastný.

„Časy, keď ženám odporúčali nenosiť minisukne, sú už preč,“ odkázala starostke ministerka pre rodinné záležitosti Manuela Schwesig.

Udalosti v Kolíne vyvolali aj debatu o nedostatkoch azylového procesu. Ak sa potvrdí, že útočníkmi boli muži čakajúci na azyl, potom budú musieť nemeckí politici urýchliť aj zefektívniť azylový proces, napríklad identifikáciou ľudí, ktorí sa podieľajú na kriminálnych aktivitách.

K činu páchateľov totiž mohla prispieť frustrácia a vybíjali si ju v kriminálnych aktivitách.

Plošné obviňovanie všetkých prisťahovalcov, rasistické komentáre a v extrémnom prípade aj útoky na azylantské centrá či na ľudí iného pôvodu po udalostiach v Kolíne zrejme narastú.

Poklesne aj ochota Nemcov pomáhať a byť otvorení utečencom. Nasledujúce týždne ukážu, aké silné tieto tendencie budú.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sexuálne útoky v Kolíne

Svet

Teraz najčítanejšie